Uusi nettiliittymä? Katso nettiliittymä vertailu ja valitse paras!

Nettiliittymävertailu auttaa uuden liittymän valinnassa. Oli haussa sitten uusi liittymä mokkulaan tai kiinteä laajakaista kotiin, olet oikeassa paikassa.



Oletko valitsemassa uutta nettiliittymää? Tässä artikkelissa käydään läpi suurimpien operaattoreiden liittymävaihtoehdot, hinnat ja ominaisuudet. Mukana on myös valintaa helpottava vertailu ja lisätietoja kunkin operaattorin liittymien ominaisuuksista.
Erilaiset nettiliittymät ovat operaattoreiden suurin kasvualue juuri nyt. Perinteiset puhelinliittymät alkavat olla vähemmistössä ja lähes kaikki uudet liittymät ovat nettiliittymiä. Internet liittymää kotiin valitessa yhä useammin myös kotiin tuleva kiinteä internet liittymä on toteutettu mobiilitekniikalla, eikä uusiin kohteisiin välttämättä ole tarjolla kiinteää liittymää, vaan operaattorit tarjoavat ainoastaan mobiilitekniikalla toteutettua nettiliittymää.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä nettiliittymää valittaessa on paljonko internet liittymä maksaa vuodessa. Nettiyhteyden hinta on monesti ainoa valintaperuste, kun operaattoria valitaan. Eri operaattoreiden nettiliittymät ovat ominaisuuksiltaan hyvin samalaisia, joten hinta on monesti ainoa erottava tekijä. Erot tulevat lähinnä kuukausittain käytössä olevan datan määrästä. Siinä vaihtoehdot ovat yleensä rajattu datamäärä, tai rajaton liittymä.

Kun valitaan internet liittymää kotiin, on vaihtoehtoina mobiili tai kiinteä. 5G yhteyksien yleistyessä mobiili nettiliittymä alkaa olla nopeampi kuin kiinteä, joten mobiilin internet liittymän hinta on usein ratkaisevampi valintakriteeri kuin netin nopeus. Suorita netin nopeustesti ennen liittymävertailua. Näin saat tietoa siitä, kuinka nopea nykyinen liittymäsi oikeasti on. Nykyisellä tekniikalla ja laitteilla mobiililiittymän käyttö kodin ensisijaisena internet liittymänä ei eroa millään tavalla kiinteän laajakaistan käytöstä – ainoastaan tapa, jolla kodissa jaettava internet yhteys kotireitittimeen tuodaan, vaihtuu.

Nettiliittymä vertailu

Tässä nettiyhteys vertailussa vertaillaan Suomessa tarjolla olevien suurimpien operaattoreiden nettiliittymiä. Tämä ei ole pelkästään kiinteä laajakaista vertailu, vaan mukana on tietysti myös mobiililiittymät. Kaikki vertailussa mukana olevat operaattorit eivät tarjoa perinteistä kiinteää nettiliittymää, joten vertailun rajaaminen olisi rajannut myös operaattoreita pois vertailusta, eikä tämä siten olisi ollut kattava nettiyhteys vertailu.

Vertaa liitymät puhelimeen:

Vertaa laajakaista kotiin:

Vertaa mobiililiittymät mökille:

Netistä ei löydy palvelua, jossa asiakas voisi vain klikata vertaa nettiliittymät tai kilpailuta nettiliittymät, joten vertailua on etsittävä muualta. Hintavertailuja löytyy, mutta ne eivät välttämättä ota huomioon kaikkia asiakkaan tarpeita tai mahdollisia rajattuja tai rajoittamattomia liittymiä. Kun tehdään nettiliittymä kotiin vertailu, on kaikki osa-alueet otettava huomioon. Tällöin pelkän hinnan vertailu ei ehkä tuota haluttua tulosta. Nettiliittymän hinta määräytyy yleensä pelkästään teoreettisen maksiminopeuden mukaan, eikä hintaan välttämättä vaikuta, onko kyseessä pelkkä nettiliittymä, vai puhelin nettiliittymä. Usein kyse on samanlaisesta nettiliittymästä, joka on vain asennettu erilaiseen laitteeseen.

Yksittäisen käyttäjän nettiliittymäksi kelpaa yleensä mikä tahansa datayhteyden sisältävä nettiliittymä. Peruskäytössä saattaa riittää myös rajoitetulla datan käytöllä oleva nettiliittymä, jos kotona on käytössä kiinteä nettiliittymä tai rajattomalla datalla varustettu nettiliittymä. Näin ollen samassa taloudessa on yleensä useita nettiliittymiä, joista yksi toimii kodin pääliittymänä ja muut ovat sitten perheenjäsenten henkilökohtaisessa käytössä. Tässä tapauksessa henkilökohtaiseksi nettiliittymäksi voi valita rajoitetulla datalla olevan nettiliittymän, jos suurimman tiedonsiirtotarpeen vaativa käyttö tapahtuu pääasiassa kotona. Tällöin liittymän hinta voidaan pitää alhaisempana. Toki myös liittymän nopeus vaikuttaa hintaan. Vaikkei datan määrää olisikaan rajoitettu, voi siirtonopeus olla rajoitettu. Suurimpia siirtonopeuksia tarvitaan yleensä liikkuvan kuvan katseluun. Jos pääasiallinen käyttö on sosiaalisen median selailu ja satunnainen videoiden katselu, ei kaikkein nopeimmasta liittymästä ole välttämättä hyötyä.

Kun käyttäjä vertaa nettiliittymiä, on hinta yleensä ensimmäinen vertailukohde. Kuten yllä on mainittu, ei pelkkä hinta aina kerro kaikkea nettiliittymästä. Kodin kiinteää nettiliittymää korvaamaan valitaan mobiililiittymistä usein pelkkä nettiliittymä. Siinä tapauksessa pitää muistaa, että kyseisellä liittymällä ei pysty soittamaan puheluita, tai sitten puhelut ovat hyvin kalliita. Jos halutaan käyttöön myös yhteinen, vanhan lankapuhelimen tapaan käytettävä puhelin, pitää nettiliittymän sisältää myös puheominaisuudet. Tällöin perheellä on käytössä myös yhteinen puhelin henkilökohtaisten matkapuhelinten lisäksi. Koska nettiliittymät ovat erittäin vahvasti kilpailtu palvelu, ovat eri operaattoreiden nettiliittymien ominaisuudet ja hinnat hyvin lähellä toisiaan.

Nettiliittymä hinta

Kuinka paljon internet liittymä maksaa vuodessa? Se hieman vaihtelee, mutta kattava nettiliittymä on mahdollista saada noin satasella vuodessa, jos taloudessa on useampia henkilöitä, jotka tarvitsevat myös henkilökohtaisia nettiliittymiä. Internet liittymä on mahdollista saada silloin hyvinkin halvalla. Jos tyytyy hitaampaan nettiliittymään, voi sen saada vieläkin halvemmalla. Jos ei tarvitse rajatonta tiedonsiirtokapasiteettia, niin silloin halvimmillaan nettiliittymän saa yhdeksällä eurolla kuukaudessa. Halvin rajaton nettiliittymä on tällä hetkellä noin 15 euroa kuukaudessa. Eli halvimmillaan internet liittymä maksaa vuodessa 108 euroa.

Internet liittymän vuosihinta muodostaa monessa kotitaloudessa suuren kuluerän, joten internet liittymää valitessaan on hyvä tehdä hintavertailua. Tämän artikkelin yhtenä tärkeimpänä osana on eri operaattoreiden nettiliittymien hintatiedot, joiden avulla hintavertailu on helppoa. Samassa yhteydessä on listattuna myös erilaiset operaattorien tarjoamat liittymät, joten sopivan hintaisen ja tarpeellisilla palveluilla varustetun nettiliittymän valinta on helppoa.

Nettiliittymä kotiin

Kun tarvitsee saada nettiyhteys kotiin, on tarjolla paljon vaihtoehtoja. Suurimmat operaattorit tarjoavat useita erilaisia nettiliittymiä, joista käyttäjä voi valita mieleisensä. Pääasiassa valinta tehdään hinnan ja teoreettisen maksiminopeuden perusteella. Mitä suurempi nopeus internet liittymällä on, sen korkeampi on hintakin. Eri operaattorit voivat tarjota lisäpalveluita, jotka saattavat myös vaikuttaa hintaan. Nettiliittymään voi esimerkiksi kuulua kuukausihintaisia laitteita, jotka nostavat nettiliittymän kokonaishintaa. Kaikki eivät liittymän mukana tulevia laitteita tarvitse, joten toimitussisältö kannattaa tarkastaa etukäteen, että se pitää sisällään ainoastaan tarvittavat palvelut ja laitteet.

Kun tarkoituksena on saada hyvä nettiliittymä kotiin, on tietenkin vertailtava pelkkää hintaa. Halvimmissa nettiliittymissä ei tule mukana mitään ylimääräistä, joten jos jotain laitteita nettiliittymän käyttöön tarvitsee, tulee ne hankkia erikseen. Tämä tulee kuitenkin yleensä edullisimmaksi, kun laitteet maksetaan kerralla, eikä niistä makseta kuukausimaksua nettiliittymän yhteydessä. Siinä tapauksessa tulee olla jonkin verran tietotaitoa, jotta nettiliittymän saa asennettua toimivaksi. Yleensä operaattoreilta on ostettavissa lisähintaan asennuspalvelua. Nämä palvelut maksetaan vain kerran, joten niiden hinta ei vaikuta liittymän vuosimaksuun kuin aloitusvaiheessa.

Kun ollaan valitsemassa mikä olisi paras nettiyhteys kotiin, kannattaa miettiä myös sitä, olisiko nettiliittymällä käyttöä myös kodin ulkopuolella. Tällöin ainoa vaihtoehto on nettiliittymä, joka on helppo ottaa mukaan esimerkiksi mökille tai lomalle. Päätelaitteesta riippuen voi koko kodin langattoman verkon ottaa mökille mukaan tai sitten otetaan vain SIM-kortti kotireitittimestä mukaan.

Paras nettiliittymä

Mikä nettiliittymä sopii juuri sinulle? Halvin hinta voi sisältää rajoituksia datan käytön suhteen, jolloin se ei ole paras kaikkiin käyttötarkoituksiin. Kotiin tulevan nettiliittymän tulisi olla nopea, varsinkin jos käyttäjiä on enemmän kuin kaksi. Samoin kotikäytössä useammalla käyttäjällä voivat käytettävät datamäärät nousta hyvinkin suuriksi, jolloin rajoituksia sisältävä nettiliittymä ei ole hyvä vaihtoehto, vaan on valittava nopeampi ja rajoittamattomalla datalla varustettu nettiliittymä. Pienihintainenkin nettiliittymä voi olla ominaisuuksiltaan hyvinkin monipuolinen, jolloin voidaan päästä hyvää kompromissiin hinnan ja ominaisuuksien välillä. Silloin on löydetty itselle paras nettiliittymä.

Yksittäiseltä nettiliittymältä vaadittaviin ominaisuuksiin vaikuttaa erittäin paljon nettiliittymän käyttötarkoitus. Jos pääasiallisena käyttötarkoituksena on sosiaalisen median käyttö ja esimerkiksi videoita ei tule katsottua paljoa, ei nettiliittymän tarvitse olla markkinoiden nopein. Jos pääasiallinen käyttö on omien videoiden tuottaminen sosiaaliseen mediaan ja muiden videoiden katselu, voi nopea nettiliittymä olla hyvinkin perusteltu valinta. Ainakaan rajoitetulla datalla varustettua liittymää ei siinä tapauksessa kannata valita, vaikkei nopeinta liittymää valitsisikaan.

Ulkomaan käyttöä on usein rajoitettu voimakkaasti tai se on hyvin kallista, jos se ei sisälly liittymään. Usein kalliimpi liittymä sisältää enemmän datan käyttöä myös ulkomailla, joten tähän ominaisuuteen kannattaa tutustua, jos on tarkoituksena matkustella. Monet Suomessa rajattoman datan käytön sisältävät liittymät sisältävät rajoitetun määrän datan käyttöä EU-alueella. Jos on tarkoitus matkustaa EU:n ulkopuolelle, on edullisin ratkaisu usein paikallinen nettiliittymällä varustettu SIM-kortti. Ulkomaiset nettiliittymät ovat kuitenkin tämän artikkelin aihealueen ulkopuolella, joten ei niistä enempää.

4G liittymä

Koska suurin osa tämän hetken nettiliittymistä on toteutettu 4G tekniikalla, on tämä vertailu myös samalla 4G liittymä vertailu. Jos saatavilla ei ole valokuituliittymää, monessa tapauksessa kotiin tarjottavat nopeimmat nettiliittymät ovat mobiililiittymiä. Näistä pääosa on 4G liittymiä, joilla päästään usein jopa teoreettiseen 300 mbit/s nopeuteen. Tavallisimmin 4G liittymän teoreettinen maksiminopeus on 100 mbit/s todellisen nopeuden vaihdellessa välillä 5–100 mbit/s.

Elisa nettiliittymät

Elisa nettiliittymät myydään liittymätyypistä riippuen Saunalahti tai Elisa-brändien alla. Kodin nettiliittymät ovat Elisa-liittymiä ja henkilökohtaiset nettiliittymät ovat Saunalahti-liittymiä. Kodin nettiliittymät voivat olla toteutettu DSL-, kuitu- tai mobiilitekniikalla sijainnista ja halutusta nettiliittymän nopeudesta riippuen. Yleisin Elisan nettiliittymä on Elisa 4g liittymä, joita myydään Saunalahti-brändin alla. Saunalahti nettiliittymä on aina rajaton, eli datan käyttöä ei ole kotimaassa rajoitettu. Saunalahti nettiliittymät sisältävät aina jonkin verran datan käyttöä EU- ja ETA-alueilla. Oletuksena datan käyttö EU- ja ETA-alueen ulkopuolella on estetty. Katso kaikki Elisa nettiliittymät ja vertaa hinnat.

Nopeimmat Elisan nettiliittymät ovat tällä hetkellä 5G-liittymiä. Niillä on mahdollista päästä aina 1000 mbit/s teoreettisiin nopeuksiin saakka. Liittymiä myydään 300M, 600M ja 1000M -nimillä, joissa nimi kertoo liittymän teoreettisen maksiminopeuden megabitteinä sekunnissa. Elisa 4G liittymä myydään 100M nopeudella. Liittymien nopeudet vaihtelevat käytettävän verkon mukaan ja verkossa yhtäaikaisesti olevien käyttäjien määrän mukaan. Mitä enemmän käyttäjiä, sitä hitaampi verkko, vaikka kattavuus olisikin hyvä. Elisan nettiliittymät ovat ns. alaspäin yhteensopivia, eli 5G liittymä toimii tarvittaessa myös 3G verkossa, jos 5G verkkoa ei ole saatavilla.

Elisan nettiliittymän hinta on suoraan riippuvainen liittymän nopeudesta. 100M liittymä maksaa 27,90 euroa kuukaudessa ja 1000M liittymä 44,90 euroa kuukaudessa. Näiden väliin sijoittuvat muut liittymät; 300M 31,90 euroa kuukaudessa ja 600M 36,90 euroa kuukaudessa.

Elisa nettiliittymät saa tarjoushintaan yleensä noin 2 euroa kuukaudessa halvemmalla. Tarjous kestää 3 tai 6 kuukautta, jonka jälkeen nettiliittymä on normaalihintainen. Elisan liittymissä ei ole määräaikaa, vaan ne voi irtisanoa halutessaan milloin vain.

DNA nettiliittymät

DNA nettiliittymät ovat joko mobiili- tai ns. korttelikuitutekniikalla toteutettuja nettiliittymiä. Mobiilit nettiliittymät ovat 4G tai 5G liittymiä. Kun valitaan nettiliittymää kotiin, DNA:lla on taajama-alueella tarjolla kuituliittymiä, joissa valokuitu on tuotu taloyhtiön jakamoon ja sieltä yhteys tuodaan kuparikaapelilla huoneistoihin. Näiden liittymien nopeusluokat ovat 200, 400 ja 1000M, eli 200, 400 tai 1000 megabittiä sekunnissa. Yhteydet on toteutettu kaapelimodeemitekniikalla, eli niitä voidaan tarjota alueilla, joilla on tarjolla DNA:n kaapeli-TV.

DNA nettiliittymä tarjoukset edellyttävät 24 kk määräaikaista sopimusta, että DNA Etudiiliksi kutsutut hinnat saa käyttöönsä. Palveluilla on 30 päivän tyytyväisyystakuu, eli jos nettiliittymä ei toimi halutulla tavalla tai nopeudella, voi tilauksen perua ja siitä ei tarvitse maksaa laskuja. DNA:n mobiilit nettiliittymät ovat 4G tai 5G -tekniikalla toteutettuja liittymiä. Niitä myydään kiinteään kotikäyttöön, matkanettiliittymiksi ja henkilökohtaisiksi nettiliittymiksi.

DNA nettiliittymän hinta määräytyy kaikissa liittymissä nopeuden mukaan. Kiinteät liittymät ovat 34,90 eurosta kuukaudessa (200M) 54,90 euroon kuukaudessa (1000M). Etuhinnat ovat viidestä kymmeneen euroon halvempia kuukaudessa, mutta niiden ehtona on 24 kuukauden määräaikainen sopimus. DNA mobiilit nettiliittymät maksavat 24,90 eurosta kuukaudessa 44,90 euroon kuukaudessa nopeudesta riippuen. Mobiileissa nettiliittymissä ei ole vaatimusta määräaikaisesta sopimuksesta.

Telia nettiliittymät

Telia tarjoaa useita erityyppisiä nettiliittymiä. Tärkeimpänä tarjonnassa on kuitenkin mobiilit nettiliittymät, joita on valikoimassa erilaisia, nopeuden perusteella eroteltuna. Perusliittymät ovat 4G tekniikalla toteutettuja ja nopeimmat liittymät luonnollisesti 5G tekniikalla. Telian nettiliittymien hinta määräytyy muiden operaattoreiden tapaan nopeuden mukaan.

Telialla on tarjolla myös niin sanottu lite-liittymä, jossa nopeus on rajoitettu 256 kilobittiin sekunnissa, mutta nettiliittymän hinta on myös ainoastaan 7,90 euroa kuukaudessa. Tämä liittymä on nimensä mukaisesti tarkoitettu kevyeen satunnaiseen nettikäyttöön. Jos kuitenkin halutaan esimerkiksi ladata ja katsoa videoita, niin liittymän tulee olla nopeampi.

Seuraavana vaihtoehtona Telialla on 20 megabittiä sekunnissa -nopeudella toimiva liittymä, jonka datakäyttöä ei ole muilla tavoilla rajoitettu. Tämä perusliittymä maksaa 24,90 euroa kuukaudessa. Telian 4G-liittymävalikoimassa on tarjolla vielä 150M liittymä, jonka maksiminopeus on nimensä mukaan 150 megabittiä sekunnissa. Sen hinta on 29,90 euroa kuukaudessa.

Telian 5G liittymien maksiminopeudet ovat 300, 450 ja 1000 megabittiä sekunnissa. Hinnat ovat 31,90 eurosta kuukaudessa 49,90 euroon kuukaudessa. 450M nettiliittymä maksaa 36,90 euroa kuukaudessa. Telian mobiilit nettiliittymät ovat kaikki rajattomia, eli niissä ei ole rajoituksia kotimaan datankäytön osalta. EU ja ETA-maissa liittymät sisältävät datan käyttöä 20:stä 27:ään gigatavuun kuukaudessa. Telialla on tällä hetkellä nettiliittymä tarjous, jossa 5G liittymän ostaja saa C More TV:n vuodeksi ilmaiseksi.

Moi nettiliittymät

Moi nettiliittymä on aina mobiililiittymä ja se toimii DNA:n mobiiliverkossa, eli Moi:lla ei ole omaa verkkoa, vaan se on niin sanottu virtuaalioperaattori. Se tarjoaa joko halpaa rajoitettua nettiliittymää tai sitten rajoittamattomia, kalliimpia vaihtoehtoja.
Moi nettiliittymä tarjous on 6 gigan simmi, jolla on hintaa 9 euroa kuukaudessa. Se toimii 100 megabitin sekuntinopeudella ja sisältää nimensä mukaisesti kuusi gigatavua dataa.

Rajoittamattomat liittymät ovat joko 4G tai 5G liittymiä. 4G liittymää on saatavilla kaksi eri nopeusvaihtoehtoa, 100 megabittiä tai 300 megabittiä sekunnissa. Näiden hinta on 18 tai 23 euroa kuukaudessa. Moin 5G liittymät ovat nopeudeltaan 300, 600 tai 1000 megabittiä sekunnissa. Moi nettiliittymän hinta on 29, 35 tai 44 euroa kuukaudessa. Kaikki nettiliittymät sisältävät vähintään 10 gigatavua EU-datankäyttöä; 1000M liittymässä sitä on 25 gigatavua.