Kannattaako 5G liittymä hankkia 2021?

5G liittymä tarjoaa nopean ja luotettavan netin jo lähes kaikissa Suomen kaupungeissa. 5G nopeus on parhaimmillaan 10 kertaa suurempi kuin 4G verkkojen nopeus, jonka lisäksi 5G verkkoa tullaan käyttämään laajalti myös isompien älylaitteiden hallinnoimisessa ja käytössä.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "a5g1"

5G verkko on uuden sukupolven langaton mobiiliverkko, ja 5G liittymällä tarkoitetaan 5G verkkoon sopivia laajakaistaliittymiä. 5G tulee korvaamaan tämän hetken suosituimman verkkoteknologian 4G:n vuosien aikana. Tutustu operaattorien 5G liittymiin.

Mikä on 5G verkon nopeus?

5G verkon nopeus voi vaihdella samalla tavalla kuin mikä tahansa mobiililaajakaistaliittymän nopeus, mutta 4G verkkoon verrattuna sen tiedonsiirtokapasiteetti on jopa 10-kertainen, eli 10 gigaa. Tällä hetkellä markkinoilla olevat 5G liittymät ovat 300-1000 Mbit/s liittymiä, joten toistaiseksi ne liikkuvat samassa sarjassa kuin nopeimmat 4G yhteydet. Teoriassa 5G yhteyksillä voidaan saavuttaa jopa 20 gigan nettinopeuksia. Luultavasti Suomessakin päästään 3-5 gigan nettinopeuksiin lähitulevaisuudessa, ainakin isoimmissa kaupungeissa joissa 5G tukiasemia perustetaan.

Missä 5G toimii Suomessa?

5g liittymä hinta on operaattorikohtaisesti 30-50 euron välillä kuukaudessa. Se on siis mittava investointi, joka edellyttää myös sopivan 5G puhelimen tai muiden päätelaitteiden hankintaa.

5G toimii Suomessa operaattorikohtaisesti hieman eri alueilla, mutta alueellinen kehitys on perustunut pitkälle isojen kaupunkien keskustoihin. Tämän jälkeen operaattorit ovat alkaneet laajentaa olemassa olevia isojen kaupunkien 5G verkkoja. 5G verkot vaativat enemmän tukiasemia kuin 4G verkot, joten on perusteltua laajentaa olemassaolevia verkkoja siellä, missä on paljon käyttäjiä. Operaattorikohtaiset kartat näät operaattorien nettisivuilta. Katso linkit tämän artikkelin kohdasta: Operaattorien 5G liittymät ja verkot.

Mitkä ovat 5G yhteyden ja verkon hyödyt?

5G liittymä vaatii myös 5G verkkoa tukevan puhelimen.

5G:n ehdottomia etuja ovat sen ominaisuudet toimia varteenotettavana kilpailijana valokuitu-, ja kaapeliverkoille ja kiinteille laajakaistoille. Lisäksi 5G mahdollistaa huippunopean tiedonsiirron ja etenkin teollisuuden laitteiden kytkemisen verkkoon täysin uudella tavalla. Lisäksi 5G yhteyden latenssi eli yhden tietoliikennepaketin lähettämiseen ja vastaanottamisen kuluvaa matkaa vastaava aika on lyhyt.

Kun samaan aikaan latenssi on lyhyt ja tiedonsiirtokapasiteetti on suuri, käytännössä tiedostojen latausnopeus netistä voi olla todella lyhyt. Lisäksi videotoistopalvelujen, kuten Netflixin nopeus, voi olla täysin eri luokkaa kuin hitaammilla mobiililaajakaistoilla. 4K resoluutio luultavasti toimii hyvin missä tahansa, jossa 5G yhteydet ovat tarjolla.

Lisäksi 5G tukee isompaa päätelaitekapasiteettia. Näin voit käyttää useampia laitteita samassa verkossa yhtäaikaisesti ilman, että netin nopeus tippuu huomattavasti.

Lyhyt latenssi on tärkeää erityisesti nettipelaamisessa ja muissa livenä tapahtuvissa netin kautta toistettavissa tapahtumissa, joissa nopeat reaktioajat ovat iso osa kokemusta. 5G latenssi voi olla lyhyimmillään jopa yhden millisekunnin luokkaa, kun 4G yhteyksissä latenssi on keskimäärin noin 50 millisekuntia. Tämä vaikuttaa myös esimerkiksi pilvilaskentaan ja muihin IoT-sovelluksien käyttöönottoon.

Mitä huonoja puolia 5G liittymä ja yhteydet pitävät sisällään?

5G liittymien ongelmia ovat tällä hetkellä etenkin huono kattavuus eli peitto. 5G tukiasemia on käytössä lähinnä isojen kaupunkien keskustoissa ja joissain tietyissä asutuskeskuksissa. Koska 5G taajuuden aallonpituus on lyhyempi kuin 4G-verkoilla, tarvitaan 5G tukiasemia enemmän kuin 4G-tukiasemia. Tämä vaatii laajemman asennuskapasiteetin ja aikaa 5G verkon kattavuuteen.

Lisäksi ongelmana ovat 5G puhelimet ja muut laitteet, joita ei ole vielä markkinoilla riittävästi. Kaikki uudetkaan puhelimet eivät tue 5G verkkoja, joten ongelmana on päätelaitteiden harvinaisuus toistaiseksi.

Lisäksi 5G puhelimet ja muut laitteet ovat vielä suhteellisen kalliita, kuten myös 5G laajakaista liittymät. 5G onkin tällä hetkellä early adapter tilassa oleva teknologia, jota pyritään tavallisten kansalaisten ohella myymään myös teollisuuteen ja esimerkiksi satamiin.

5G liittymä vai 4G liittymä?

Isojen odotusten äärellä olevat 5G liittymät alkavat olla myynnissä kaikilta operaattoreilta. 5G liittymä voi olla kuitenkin vielä aikaista hankkia vuonna 2021, jos ei satu asumaan kaupunkien keskustoissa, joissa 5G tukiasema kapasiteetti kehittyy ensimmäiseksi. Maailman ensimmäiset 5G tukiasemat pystytettiin Suomessa jo 2018 vuoden puolella, mutta silti noin kahdessa vuodessa 5G laajakaistat eivät ole vielä saaneet kunnolla tuulta alleen. Ongelma onkin perinteinen muna-kana dilemma. Tuleeko ensin olla valmis ja kattava 5G yhteys kaikkialla Suomessa vai päätelaitteet, jotka tukevat tällaista verkkoa? Luultavasti 5G liittymien osalta sekä päätelaitteet että verkkojen kehittyminen tapahtuvat askel askeleelta, osin yhtaikaisesti.

Kannattaa ottaa huomioon myös puhelimen malli. Jos sinulla on 5G liittymä ja 4G puhelin, toimii puhelin korkeintaan 4G verkossa.

Miten 5G tukiasema toimii?

5G tukiasema toimii operaattorin tarjoaman verkkoyhteyden ja verkkolaitteita rakentavan yrityksen (Nokia, Ericsson, Huawei) yhteistyönä. Lisäksi kuten mihin tahansa valtion alueella toimiviin tietoverkkoihin, myös 5G verkkoihin tarvitaan myös Suomessa toimiluvat. 5G masto on yleistyvä näky myös kaupunkikuvassa.

Vuoteen 2018 asti toimiluvat olivat väliaikaisia, mutta tämän jälkeen valtioneuvosto myönsi vuoden 2018 loppupuolella kiinteät 3,5 gigahertsin taajuusalueen toimiluvat operaattoreille 5G verkon rakentamisen aloittamista varten vuoden 2019 alusta. Toimilupien hinta oli lähes 78 miljoonaa euroa. Toimilupien myöntämisessä operaattorit ovat sitoutuneet toimittamaan teollisuuslaitoksille ja satamille 5G yhteyksien taajuudet ja käyttöoikeudet ilman syrjintää.

Tulevatko 5G liittymät haja-asutusalueille lähitulevaisuudessa?

Jos asut haja-asutusalueella, on sinulla netin hankkimiseen kaksi eri vaihtoehtoa. Joko kiinteä laajakaista tai mobiililaajakaista. Kysymys kuuluukin, kannattaako mieluummin odottaa 5G verkon valmistumista vai panostaa esimerkiksi valokuituverkkoon? Valitettavasti 5G yhteydet eivät ole saatavilla haja-asutusalueille lähitulevaisuudessa, sillä 5G yhteyksien rakentaminen vaatii valokuituverkkojen lisäämistä, jotka ovat kiinteitä investointeja. Tukiasemia tarvitaan suhteessa enemmän kuin esimerkiksi 4G LTE tukiasemia, koska 5G tukiasemien kantama on lyhyempi.

5G laajakaista on tulevan sukupolven mobiililaajakaista, jonka kautta netin nopeus voi olla jopa 10 kertainen.

Operaattorien 5G liittymät ja verkot

Suomen kolme suurinta mobiililaajakaistaliittymiä tarjoavia operaattoreita ovat lähteneet kaikki kertaheitolla rakentamaan ja kehittämään 5G verkkoja oman verkkoinfrastruktuurinsa pohjalle. Seuraavaksi esittelemme operaattorikohtaiset 5G liittymät ja verkot.

Telia 5G liittymä ja verkko

Telialla oli vuoden 2019 loppuun mennessä 5G verkko 7 suurimmassa kaupungissa, joita laajennetaan vähitellen keskustasta asutuskeskuksiin. Telian 5G mobiililaajakaista yhteyksiin tehtyä verkkoa ja sen kattavuutta voi tarkastella tästä. Telialla on tällä hetkellä valikoimissaan muutama 5G liittymä, joista valita. Telian Rajaton 5G liittymissä on 1000 megan ja 450 megan, sekä 300 megan vaihtoehdot.

Elisa 5G liittymä ja verkko

Elisan 5G verkko on käytössä vuonna 2021 yli 20 paikkakunnalla, kaikissa isoimmissa kaupungeissa ja muutamassa lähialueen kaupungissa. Lisäksi Elisan pääkaupunkiseudun 5G verkko on yksi Euroopan laajimmista 5G verkoista. Elisan Saunalahti Huoleton liittymät toimivat 5G valmiudessa 1000 megan, 500 megan ja 300 megan liittymävaihtoehdoissa.

Elisalla on myös laaja valikoima 5G puhelimia ja muita päätelaitteita, jotka käyttävät 5G yhteyttä. Uudet 5G puhelimet, joita Elisalla on valikoimissa/tulossa valikoimaan, ovat:

 • Motorola Edge 5G
 • Motorola Edge + 5G
 • Xiaomi Mi 10 Lite 5G
 • Xiaomi Mi 10 5G
 • Xiaomi Mi 10 Pro 5G
 • OnePlus 8 Pro 5G
 • OnePlus 8 5G
 • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
 • Samsung Galaxy S20+ 5G
 • Samsung Galaxy S20 5G
 • Samsung Galaxy S10 5G
 • Huawei Mate 20 X 5G
 • OnePlus 7 Pro 5G
 • ZTE Axon 10 Pro 5G

Katso myös Elisa Saunalahti kuuluvuuskartta, josta näet missä Elisa 5G liittymä toimii.

DNA 5G liittymä ja verkko

DNA:lla oli 2019 5G verkkoja pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Sipoo) sekä Tampereella ja Turun seudulla (mm. Turku, Raisio, Rusko, Lieto ja Hyvinkää). Lisäksi DNA laajentaa vuoden 2021 aikana 5G verkkoja muuallekin Suomeen, ja kattaa pian yli 20 paikkakuntaa. DNA:n mobiililaajakaista liittymä DNA Liikkuva 5G pitää sisällään muutaman eri nopeudella varustetun 5G vaihtoehdon, jotka ovat 1000 megan ja 400 megan 5G mobiililaajakaista liittymiä. Katso myös DNA 5G kartta DNA kuuluvuuskartta sivustolta.

5G on ennen kaikkea esineiden internetille

5G liittymiä ja verkkoja rakentaessa tavallisen kuluttajan kannattaa huomioida, että 5g verkkoa rakennetaan erityisesti esineiden internetin (IoT) näkökulmasta. Verkon kapasiteetin ja käytön kasvaessa jatkuvasti 5G liittymän hankkimisen jälkeen verkon nopeus ei välttämättä näy yksittäiselle kuluttajalle suurina muutoksina.

Miten saan 5G liittymän käyttöön?

Helpoin tapa saada 5G liittymä on hankkia 5G mobiililaajakaista DNA:n, Telian tai Elisa Saunalahden nettikaupasta. Pakettien hinnat vaihtelevat 300 megasta 1000 megaan, ja hinnat ovat noin 30 eurosta 50 euroon kuukaudessa.

Kannattaako 5G liittymään päivittää vielä?

Luultavasti 5G liittymään ei välttämättä kannata päivittää. Kuitenkin 5G älypuhelimen hankkiminen voi tulla ajankohtaiseksi, jotta tulevaisuudessa laitteen päivitys 5G nopeuteen sujuu vain vaihtamalla liittymätyyppiä.

Vieritä ylös