Mobiililaajakaista

Mikä mobiililaajakaista kannattaa valita? Suomalaiset ovat todellisia mobiililaajakaistan käyttäjiä, sillä riippumatta operaattorista, mobiililaajakaista liittymän hinnat ovat Suomessa hyvin kilpailukykyisiä. Tässä artikkelissa käymme läpi mobiililaajakaistaliittymien eri tyyppejä sekä kerromme, miten löytää paras mobiililaajakaista juuri omaan käyttöön.

Mikä on markkinoiden edullisin mobiililaajakaista tarjous? Mobiililaajakaistahintojen vertailulla takaat, että saat parhaimman netin käyttöösi edullisimmalla hinnalla, missä tahansa mobiililaajakaistaa sitten käytätkään.

Mobiililaajakaista: Ota nämä asiat huomioon

Mobiililaajakaista on kaikille suomalaisille tuttu nettiliittymä puhelimeen tai muuhun kannettavaan laitteeseen. Älypuhelimessa käytettävä netti toimii mobiililaajakaistan välityksellä. Mobiililaajakaistaa käytetään SIM kortilla, jonka kautta mobiiliyhteys muodostetaan mobiiliverkkoon. SIM kortteja on erilaisia, mutta tärkeimmät ovat nykyään joissain laitteissa käytettävä nano SIM kortti, micro SIM kortti ja nopeasti yleistyvä eSIM kortti.

Mobiililaajakaista vertailu

Mobiililaajakaistaliittymien vertailu on suositeltavaa ennen uuden liittymän tilausta. Vaikka Suomessa mobiililaajakaistaliittymien hinnat on painettu hyvin alhaiseksi myös kilpailutilanteesta johtuen, mobiililaajakaista vertailu auttaa säästämään liittymien hinnoissa. Varsinkin 100 Mbit s mobiililaajakaistaliittymien hinnoissa on eroja, jonka lisäksi nopeasti yleistyvien 5G mobiililaajakaistaliittymien hinnat tulevat luultavasti parin vuoden aikana alaspäin. Lisäksi koska operaattorit toimivat omissa verkoissaan, kuuluvuudella ja katvealueilla on väliä. Kaikilla operaattoreilla on omat kuuluvuuskartat, joista saa selville missä kaikkialla nettiliittymää voi käyttää esimerkiksi 2G, 3G tai 4G nopeudella. Mobiililaajakaista vertailu ennaltaehkäisee tilannetta, jossa oma 4G LTE verkko toimiikin vain Edge tai H/H+ nopeudella. Suomalaiset laajakaistaliittymät kännykkään tai tablettiin eivät yleensä sisällä datakattoa, pois lukien prepaid liittymät.

Parhaat mobiililaajakaista tarjoukset

Mobiililaajakaista tarjoukset päivittyvät tasaisin väliajoin, ja yleensä ne on saatavilla vuoden määräaikaisella sopimuksella. Tarjoustuotteena on yleensä 100 Mbit/s nopeudella varustettu liittymä, jonka hinta vaihtelee hieman alle 20 eurosta 30 euroon kuukaudessa. Lisäksi liittymän avauksesta voidaan veloittaa muutama euro operaattorikohtaisesti.

Miten valita hyvä mobiililaajakaista tarjous

Mobiililaajakaistatarjouksen valinta voi tuntua aluksi haastavalta, sillä tarjontaa löytyy. Mobiililaajakaista vertailu voi olla myös vaikeaa, sillä eri operaattorit markkinoivat omia liittymiään hieman eri tavalla. Mitä kaikkea kannattaa tavallisen kuluttajan ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun on hankkimassa uutta mobiililaajakaista liittymää?

  1. Mobiililaajakaista puhelimeen, tablettiin vai muuhun laitteeseen?
  2. Mihin tarkoitukseen mobiililaajakaista tarvitaan?
  3. Miten nopea nettiyhteyden tulee olla?
  4. Missä mobiililaajakaistaa käytetään?

Mobiililaajakaista liittymiä myydään erilaisiin kannettaviin laitteisiin, joita ovat esimerkiksi puhelimet, tabletit, älykellot, riistakamerat, nettitikut ja mokkulat (liikuvalaajakaista, jolla voidaan tehdä wifi verkko haluttuun sijaintiin).

4G mobiililaajakaistat ovat saatavilla kaikilta operaattoreilta, ja halvimmat mobiililaajakaistat ovat hinnaltaan vain muutamia euroja kuussa. Tämä vaikuttaa ratkaisevasti myös netin nopeuteen.

Mobiililaajakaista puhelimeen

Puhelinliittymä on se perinteisin tapa hankkia mobiililaajakaistaliittymä. Kaikki älypuhelimissa käytettävät puhelinliittymät ovat käytännössä mobiililaajakaistaliittymiä. Jos siis nettiä haluaa käyttää puhelimella muuten kuin wifi verkossa, mobiililaajakaistaliittymän hankinta on ainoa vaihtoehto.

Puhelinliittymiä on hyvin monenlaisia. Halpa mobiililaajakaista liittymä löytyy jokaisen operaattorin valikoimista, mikäli netin perusnopeudella varustettu puhelinliittymä riittää.

Tsekkaa myös: Mikä on hyvä laajakaista Netflixin, HBO Nordicin, Yle Areenan tai Viaplayn käyttöön?

Telia mobiililaajakaista

Telialla on valikoimissaan useita erilaisia puhelinliittymiä, joiden kuukausihinnat vaihtelevat parista eurosta noin 50 euroon. Kaikki perustarjonnan Telia mobiililaajakaista liittymät on varustettu rajattomalla netillä, eikä datakattoa ole. Halvimmassa liittymässä 4G verkon maksiminopeus on 0,256 Mbit/s, mikä on monelle puhelimen käyttäjälle kuitenkin liian vähän. Kun tästä liittymästä siirrytään nopeampaan liittymään, seuraava vaihtoehto on 100 megan liittymä. 4G 100 Mbit/s mobiililaajakaista riittää monelle netin peruskäyttäjälle mainiosti. Lisäksi Telialla on valikoimissaan muutama tätä nopeampi 5G mobiililaajakaista, ja paras mobiililaajakaista on 1000 Mbit/s yhteydellä varustettu supernopea yhteys.

Elisa mobiililaajakaista

Elisan liittymäbrändi Saunalahti tarjoaa myös erihintaisia puhelinliittymiä. Pieneen netinkäyttöön voi riittää Saunalahti 50 Mbit/s mobiililaajakaista tai Elisa Laitenetti (älylaitteiden etäohjaukseen). Tämän jälkeen isoin perusliittymä on niin ikään 100 megan liittymä 4G verkolla. Tästä isommat liittymät ovat 5G yhteensopivia, ja niiden nopeudet vaihtelevat 300 megasta 1000 megaan (1 gigan nopeus).

DNA mobiililaajakaista

DNA:n mobiililaajakaistabrändi on nimeltään DNA Liikkuva, joka sisältää joko 4G tai 5G yhteensopivuuden. Näiden nopeudet vaihtelevat 100 megasta 1000 megabittiin sekunnissa. Näiden lisäksi valikoimissa on edullinen tablettinetti 4G tai prepaid liittymä puhelimeen. DNA:n 30 vuorokauden dataprepaid liittymä ladataan etukäteen puhelimeen, jonka jälkeen sille voi ladata arvoa sitä mukaa kuin haluaa.

Moi Mobiili laajakaista

Moi mobiililla on valikoimissaan muutama erilainen mobiililaajakaistaliittymä, kuten Kuuden euron simmi, joka sisältää 4 gigaa dataa. Rajattoman reilu ja Rajaton Turbo liittymissä on sen sijaan rajaton nettiyhteys. Näiden liittymien nettinopeudet ovat 100 Mbit/s ja 300 Mbit/s.

Mobiililaajakaista tablettiin

Mobiililaajakaistaliittymiä voi hankkia sekä puhelimeen, tablettiin, älykelloon, riistakameraan, mokkultaan tai nettitikkuun. Ennen kuin hankit mobiililaajakaistaliittymää, kannattaa katsoa, löytyykö operaattoreilta tarjouskohtaisia hintoja. Tablettia voi käyttää nettiyhteyksien osalta kahdella eri tavalla: Joko pelkkänä wifi päätelaitteena, jolloin tabletin käyttöön tarvitaan langaton wifi verkko erikseen. Wifi verkko voidaan muodostaa esimerkiksi kotona kiinteän laajakaistaliittymän kautta, tai mökillä vaikkapa mokkulan tai älypuhelimen mobiililaajakaistan välityksellä. Toinen vaihtoehto on hankkia oma 2G/3G/4G liittymä tablettiin. Tällöin tabletti toimii samalla tavalla kuin älypuhelin, ja sillä voi vastaanottaa puheluita, viestejä ja käyttää nettiä täysin samalla tavalla, mutta isommalla näytöllä. Lähes kaikilla isommilla operaattoreilla (Telia, Elisa/Saunalahti, DNA) on omat 4G mobiililaajakaista tablet – liittymät valikoimissaan, jotka on suunniteltu tableteille.

 

Mokkula ja liittymä

Mokkula eli mobiilireititin voi olla hyvä valinta silloin, jos hankinnassa on kannettava wifi verkko esimerkiksi mökille. Mokkulan kautta käytettävään wifi verkkoon voi yhdistää monia eri laitteita, ja lisäksi mokkulan saa myös pöytätietokoneeseen kiinni. Tällöin mokkula toimii ikään kuin kiinteänä laajakaistana, muodostaen mobiiliverkon kautta nettiyhteyden omaan tietokoneeseen. Mokkula hankitaan yleensä mobiililaajakaistaliittymän kanssa. Jos mokkulassa ei ole erillistä puhelinliittymää, ei mokkulaa voi käyttää.

Nettitikku ja liittymä

Netittikku on mokkulan pikkuveli, joka saa virtansa yleensä suoraan päätelaitteen usb-portista. Käytännössä mokkula ja nettitikku toimivat samalla tavalla, mutta nettitikkua käytetään enemmän laitekohtaisesti, esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai tabletin usb-porttiin kytkettynä. Mokkula on isompi mobiililaajakaistan käyttöön tarkoitettu reititin. Jos olet ajatellut nettitikun ostamista mobiililaajakaistaliittymällä varustettuna, kannattaa katsoa hieman erilaisia tuotteita: Jotkut nettitikut sisältävät mahdollisuuden yhdistää vain yksi päätelaite mobiiliverkkoon.

Mobiililaajakaista älykelloon

Monissa älykelloissa on mahdollisuus eSIM kortin tai micro SIM kortin käyttöön. Micro SIM kortti laitetaan samalla tavalla älykelloon kuin puhelimeen, jonka jälkeen älykello toimii myös itsenäisesti ilman puhelinta. Sen sijaan eSIM kortti on sovellus, joka on monessa älykellossa vakiona. ESIM kortti on digitaalinen sim kortti ja puhelinliittymä, joka ei siis vaadi erillistä sirua. Kun sinulla on oma puhelinliittymä älykellossa, voit vastaanottaa puheluita ja viestejä älykellon kautta ilman, että puhelin on taskussa. Jos haluat saada saman liittymän moneen eri laitteeseen, voit harkita multi sim korttia tai tupla sim korttia, jotka mahdollistavat usean eri sim kortin yhdistämisen samaan laitteeseen (matkapuhelinliittymän rinnakkaiskortti).

Mobiililaajakaista kotiin

Mobiililaajakaistaliittymän voi hankkia myös kotikäyttöön. Useimmat kuitenkin valitsevat kotiin kiinteän laajakaistan, joka voi tulla edullisesti taloyhtiön omana nettinä tai omakotitaloon asennettavana nettinä. Kotiin mobiililiittymä sopii silloin, jos kotona ei ole useita laitteita, joilla nettiä käytetään. Kuitenkin jos esimerkiksi tietokoneita, älypuhelimia ja pelikonsoleita (esim. PS4) käytetään samalla netillä, kiinteä laajakaista on parempi vaihtoehto. Monet käyttävät nykyään omassa kodissaan pelkästään puhelimen nettiä.

Mobiililaajakaista mökille

Suomalaisten kesämökit ja vapaa-ajan kodit ovat nykyään aikamoisia viihdekeskuksia, ja iso kiitos siitä kuuluu hyvin kattaville suomalaisille verkkoyhteyksille. Lähes missä tahansa kesämökkipaikkakunnassa on toimiva verkko, jonka myötä älylaitteet saa kätevästi myös mökille. Jos olet hankkimassa mobiililaajakaistaa mökille, hyvä vaihtoehto on hankkia joko mobiililaajakaista reititin eli mokkula, tai vaan hankkia puhelimeen hyvä laajakaistaliittymä, jota voi käyttää myös mökillä esimerkiksi wifi verkkona.

Mobiililaajakaista riistakameraan

Metsästäjät ja maanomistajat käyttävät riistakameroita, joissa tulee olla nettiyhteys, jos kuvaa tai videota halutaan siirtää langattomasti. 4G / GSM riistakamerat toimivat yhteysnopeudesta riippuen joko lähettämällä yksittäisiä valokuvia tai vaikkapa suoraa videokuvaa sovelluksen kautta älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle.

Mobiililaajakaista autoon?

Suoraan autoon asennettavat liittymät eivät ole vielä yleistyneet Suomessa samaan tapaan, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa. Myös omaan autoon voi saada oman wifi verkon käyttämällä tähän tarkoitettua automokkulaa, joka saa virtansa tupakansytyttimen 12 volttisesta tulpasta. Omaan automokkulaan sijoittaminen voi olla hyvä idea silloin, jos autossa tulee vietettyä paljon aikaa.

Mobiililaajakaista ulkomaille

Varsinkin suomalaiset isot operaattorit tarjoavat myös pohjoismaissa ja Baltiassa toimivia mobiililaajakaistasopimuksia, joissa on rajaton netti kyseisten valtioiden alueella. Tällaisia liittymäsopimuksia on löytynyt aika ajoin esimerkiksi Telialta. Monet mobiililaajakaistaliittymät sisältävät jonkin verran dataa (esim. 4 gigan datapaketti EU-alueelle)

Datakatto vai ei?

Luonnollisesti harva uusi asiakas haluaa, että mobiililaajakaistassa on erillistä datakattoa. Koska Suomessa useimmat mobiililaajakaistaliittymät eivät sisällä datakattoa, on luonnollista että käyttörajoituksista ei innostuta. Kuitenkin joissain tilanteissa netinkäyttöä voi olla hyvä rajoittaa datan suhteen, jos esimerkiksi on hankkimassa älypuhelimen tai tabletin nuorelle käyttäjälle.

Liittymän pituus

Mobiililaajakaistaliittymiä löytää sekä vuoden pituisella määräaikaisella sopimuksella, että toistaiseksi voimassa olevina sopimuksina. Mobiililaajakaista tarjous sisältää yleensä vuoden määräaikaisen sopimuksen tarjoushintaan, jonka jälkeen hinta hieman nousee. Kun mobiililaajakaista tarjous on päättynyt ensimmäisen vuoden jälkeen, voi liittymän kilpailuttaa uudestaan parempien tarjousten toivossa. Toistaiseksi voimassa olevan liittymän irtisanomisaika on yleensä kaksi viikkoa, ja liittymän irtisanominen voidaan tehdä kirjallisestai tai suullisesti, operaattorista riippuen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *