Mobiililaajakaista haussa? Mobiililaajakaista vertailu auttaa parhaan mobiilinetin valinnassa!

Uusi mobiililaajakaistaliittymä haussa? Katso Netinnopeustesti.comista kaikki mobiililaajakaistat vertailussa, kaikilta suomalaisilta operaattoreilta. Mobiililaajakaista vertailu sisältää sekä 4G että 5G liittymät.

Mobiililaajakaista vertailu 2021

OperaattoriLiittymäHinta/kkNopeus (Mbit/s)TietoaTilaa

Suomessa myytävät mobiilinetti liittymät ovat lähes poikkeuksetta erillisellä SIM-kortilla toimivia, joten niitä käyttääkseen tarvitsee hankkia liittymän lisäksi vielä nettitikku, mokkula tai muu mobiilireititin.

Mikä mobiililaajakaista kannattaa valita? Suomalaiset ovat todellisia mobiililaajakaistan käyttäjiä, sillä riippumatta operaattorista, mobiilinettiliittymän hinnat ovat Suomessa hyvin kilpailukykyisiä. Tässä artikkelissa käymme läpi mobiililaajakaistaliittymien eri tyyppejä sekä kerromme, miten löytää paras mobiililaajakaista juuri omaan käyttöön.

Mikä on markkinoiden edullisin mobiililaajakaista tarjous? Mobiililaajakaistahintojen vertailulla takaat, että saat parhaimman netin käyttöösi edullisimmalla hinnalla, missä tahansa mobiililaajakaistaa sitten käytätkään.

Mobiililaajakaistaliittymien vertailu on suositeltavaa ennen uuden liittymän tilausta. Vaikka Suomessa mobiililaajakaistaliittymien hinnat on painettu hyvin alhaiseksi myös kilpailutilanteesta johtuen, mobiililaajakaista vertailu auttaa säästämään liittymien hinnoissa. Varsinkin 100 Mbit s mobiililaajakaistaliittymien hinnoissa on eroja, jonka lisäksi nopeasti yleistyvien 5G mobiililaajakaistaliittymien hinnat tulevat luultavasti parin vuoden aikana alaspäin.

Lisäksi koska operaattorit toimivat omissa verkoissaan, kuuluvuudella ja katvealueilla on väliä. Kaikilla operaattoreilla on omat kuuluvuuskartat, joista saa selville missä kaikkialla nettiliittymää voi käyttää esimerkiksi 2G, 3G tai 4G nopeudella. Mobiililaajakaista vertailu ennaltaehkäisee tilannetta, jossa oma 4G LTE verkko toimiikin vain Edge tai H/H+ nopeudella. Suomalaiset laajakaistaliittymät kännykkään tai tablettiin eivät yleensä sisällä datakattoa, pois lukien prepaid liittymät.

Olemme keränneet alle kaikkien operaattorien tarjolla olevat mobiililaajakaistaliittymät. Mobiilinetti vertailu auttaa löytämään omiin tarpeisiin soveltuvan mobiililaajakaistaliittymän. Älä siis maksa turhasta, vaan tsekkaa operaattorikohtaiset hinnat mobiililaajakaistavertailusta!

Edullinen mobiililaajakaista netistä

Nykyään monet tilaavat uudet puhelin-, ja nettiliittymät operaattoreiden verkkokaupasta netistä, tai valtuutetuilta jälleenmyyjiltä. Edullinen liittymä kannattaa verrata ennen lopullista valintaa. Halpa mobiililaajakaista löytyy mobiililaajakaista vertailun kautta. Netinnopeustesti.com mobiililaajakaista vertailun mukaan tällä hetkellä halvin mobiililaajakaista on 100 Mbit/s nopeudella Moi Mobiilin mobiilinetti, joka toimii myös puhelinliittymänä. Toki tätäkin halvempia mobiilinetti liittymiä on. Nämä liittymät ovat kuitenkin nopeudeltaan huomattavasti hitaampia. Myös DNA:n Tablettinetti 4G on hyvin edullinen, vain 2,90 €/kk 50 Mbit/s nopeudella.

Parhaat mobiililaajakaista tarjoukset

Mobiililaajakaista tarjoukset päivittyvät tasaisin väliajoin, ja yleensä ne on saatavilla vuoden määräaikaisella sopimuksella. Tarjoustuotteena on yleensä 100 Mbit/s nopeudella varustettu liittymä, jonka hinta vaihtelee hieman alle 20 eurosta 30 euroon kuukaudessa. Lisäksi liittymän avauksesta voidaan veloittaa muutama euro operaattorikohtaisesti.

Miten valita hyvä mobiilinetti?

Mobiililaajakaistatarjouksen valinta voi tuntua aluksi haastavalta, sillä tarjontaa löytyy. Mobiililaajakaista vertailu voi olla myös vaikeaa, sillä eri operaattorit markkinoivat omia liittymiään hieman eri tavalla. Mitä kaikkea kannattaa tavallisen kuluttajan ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun on hankkimassa uutta mobiilinettiä?

  1. Mobiililaajakaista puhelimeen, tablettiin vai muuhun laitteeseen?
  2. Mihin tarkoitukseen mobiililaajakaista tarvitaan?
  3. Miten nopea nettiyhteyden tulee olla?
  4. Missä mobiililaajakaistaa käytetään?

Mobiililaajakaista liittymiä myydään erilaisiin kannettaviin laitteisiin, joita ovat esimerkiksi puhelimet, tabletit, älykellot, riistakamerat, nettitikut ja mokkulat (liikuvalaajakaista, jolla voidaan tehdä wifi verkko haluttuun sijaintiin).

Mobiililaajakaista kotiin? Katso tarjoukset ja hinta

Useissa suomalaisissa kodeissa käytetään kiinteän laajakaistan sijaan mobiililaajakaistaa. Mobiililaajakaista toimii kiinteään laajakaistaan verrattuna hyvin lähes kaikkialla Suomessa, pois lukien katvealueet. Mobiiliverkkojen peitto alkaa olla Suomessa operaattorista riippumatta lähes 100%, joten valtaosassa maata mobiililaajakaista on hyvä valinta kiinteän laajakaistan sijaan. Suomalaiset ovat löytäneet mobiililaajakaistan etenkin ns. kakkosnetiksi mökille tai muulle kesänviettopaikalle. Mobiililaajakaistan hinta vaihtelee noin 5 eurosta ylöspäin, aina noin 45 euroon kuukaudessa. Kuitenkin jo käyttökelpoisen ja riittävän liittymän saa parilla kympillä miltä tahansa operaattorilta. Laajakaista vertailu sen sijaan auttaa kiinteän laajakaistan hankkimisessa kotiin.

Mobiililaajakaistaliittymän voi hankkia myös kotikäyttöön. Useimmat kuitenkin valitsevat kotiin kiinteän laajakaistan, joka voi tulla edullisesti taloyhtiön omana nettinä tai omakotitaloon asennettavana nettinä. Kotiin mobiililiittymä sopii silloin, jos kotona ei ole useita laitteita, joilla nettiä käytetään. Kuitenkin jos esimerkiksi tietokoneita, älypuhelimia ja pelikonsoleita (esim. PS4) käytetään samalla netillä, kiinteä laajakaista on parempi vaihtoehto. Monet käyttävät nykyään omassa kodissaan pelkästään puhelimen nettiä.

Katso myös: Netinnopeustesti.comin puhelinliittymä vertailu auttaa uuden puhelinliittymän hankinnassa!

Mobiililaajakaista tarjous

Netistä voi välillä löytää operaattorikohtaisia mobiililaajakaista tarjouksia, joihin saattaa kuulua liittymän lisäksi myös laite. Saat siis samalla mobiilinetti tarjous hinnalla sekä netin että mokkulan tai reitittimen pienellä kuukausimaksulla.

Mobiililaajakaistat: Katso eri operaattorien mobiililaajakaista liittymät ja edullisimmat hinnat!

Elisa mobiililaajakaista

Elisan liittymäbrändi Saunalahti tarjoaa myös erihintaisia puhelinliittymiä. Pieneen netinkäyttöön voi riittää Saunalahti 50 Mbit/s mobiililaajakaista tai Elisa Laitenetti (älylaitteiden etäohjaukseen). Tämän jälkeen isoin perusliittymä on niin ikään 100 megan liittymä 4G verkolla. Tästä isommat liittymät ovat 5G yhteensopivia, ja niiden nopeudet vaihtelevat 300 megasta 1000 megaan (1 gigan nopeus).

Elisalla on jonkin verran määrä erilaisia mobiililiittymiä valikoimissaan. Näistä useimmat kulkevat Elisa-brändin alaisuudessa, jonka lisäksi myös Saunalahti mobiililaajakaistaliittymät ovat tavallisille kuluttaja-asiakkaille tarjolla.

  1. Elisa Mobiililaajakaista Tablet 4G
  2. Saunalahti Mobiililaajakaista mini
  3. Saunalahti Mobiililaajakaista 4G Super
  4. Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 300M
  5. Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 600M
  6. Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 1000M

Telia mobiililaajakaista

Telian mobiililaajakaista valikoima rajoittuu Rajaton Lite-liittymiin ja Yhteys mukaan-liittymiin. Kyseisiä liittymiä on kuitenkin saatavilla useilla eri nopeuksilla ja sekä 4G-, että 5G versioina.

Telialla on valikoimissaan useita erilaisia puhelinliittymiä, joiden kuukausihinnat vaihtelevat parista eurosta noin 50 euroon. Kaikki perustarjonnan Telia mobiililaajakaistaliittymät on varustettu rajattomalla netillä, eikä datakattoa ole.

Halvimmassa liittymässä 4G verkon maksiminopeus on 0,256 Mbit/s, mikä on monelle puhelimen käyttäjälle kuitenkin liian vähän. Kun tästä liittymästä siirrytään nopeampaan liittymään, seuraava vaihtoehto on 100 megan liittymä. 4G 100 Mbit/s mobiilinetti riittää monelle netin peruskäyttäjälle mainiosti. Lisäksi Telialla on valikoimissaan muutama tätä nopeampi 5G mobiililaajakaista, ja paras mobiililaitteille tarkoitettu laajakaista on 1000 Mbit/s yhteydellä varustettu supernopea yhteys.

  1. Telia Rajaton Lite 100M
  2. Telia Rajaton 300M+
  3. Telia Yhteys Mukaan 5G 1000M

DNA mobiililaajakaista

Operaattoreista DNA:lla on panostettu huomattavasti mobiililaajakaistavalikoimaan. Tämän lisäksi Mobiililaajakaista hinta on saatu kyseisellä operaattorilla suhteellisen alas, ihan hyvällä netin nopeudella varustettuna. 50 megan DNA Tablettinetti on älyttömän halpa, alle kolme euroa kuukaudessa. Tämä on paras DNA:n mobiililaajakaista tarjous, johon olemme itse törmänneet.

DNA mobiilinetti nimeltään DNA Liikkuva, joka sisältää joko 4G tai 5G yhteensopivuuden. Näiden nopeudet vaihtelevat 100 megasta 1000 megabittiin sekunnissa. Näiden lisäksi valikoimissa on edullinen tablettinetti 4G tai prepaid liittymä puhelimeen. DNA:n 30 vuorokauden dataprepaid liittymä ladataan etukäteen puhelimeen, jonka jälkeen sille voi ladata arvoa sitä mukaa kuin haluaa.

  1. DNA Tablettinetti 4G
  2. DNA Dataprepaid 30 vrk
  3. DNA Laitenetti
  4. DNA Liikkuva 4G 100M
  5. DNA Liikkuva 4G 200M
  6. DNA Liikkuva 5G 400M
  7. DNA Liikkuva 5G 1000M

DNA:lta löytyy myös hyvä valikoima mokkuloita, nettitikkuja ja muita reitittimiä edullisesti, joko kuukausi-, tai kertatilauksena. Erikoisuutena mainittakoon DNA Kotimokkula, joka

Moi mobiililaajakaista

Monien uusi lempiliittymä Moi mobiili tarjoaa myös mobiililaajakaistaliittymiä mutta hieman erilaisella periaatteella kuin kolme isoa operaattoria.

Moi mobiililla on valikoimissaan muutama erilainen mobiililaajakaistaliittymä, kuten Kuuden euron simmi, joka sisältää 4 gigaa dataa. Rajattoman reilu ja Rajaton Turbo liittymissä on sen sijaan rajaton nettiyhteys. Näiden liittymien nettinopeudet ovat 100 Mbit/s ja 300 Mbit/s.

Moi mobiililaajakaistatarjous on nimittäin sama diili kuin puhelinliittymä, sillä kyseessä on sama Rajattoman reilu-liittymätyyppi. Tämäkään liittymä ei ole kuitenkaan hinnalla pilattu, sillä halvimmillaan tämä mobiilinettiliittymä makssaa 18 euroa kuukaudessa.

Mobiililaajakaista puhelimeen

Puhelinliittymä on se perinteisin tapa hankkia mobiililaajakaistaliittymä. Kaikki älypuhelimissa käytettävät puhelinliittymät ovat käytännössä mobiililaajakaistaliittymiä. Jos siis nettiä haluaa käyttää puhelimella muuten kuin wifi verkossa, mobiililaajakaistaliittymän hankinta on ainoa vaihtoehto.

Puhelinliittymiä on hyvin monenlaisia. Halpa mobiilinetti liittymä löytyy jokaisen operaattorin valikoimista, mikäli netin perusnopeudella varustettu puhelinliittymä riittää.

Tsekkaa myös: Mikä on hyvä laajakaista Netflixin, HBO Nordicin, Yle Areenan tai Viaplayn käyttöön?

Mikä on mobiililaajakaista?

Mobiililaajakaista eli mobiilinetti on samanlainen nettiliittymä kuin älypuhelimessa oleva nettiliittymä. Puhelinliittymästä poiketen mobiililaajakaista sim-kortissa on pelkästään netti, ei siis puheluita. Mobiililaajakaistaliittymiä voi käyttää useimmissa kannettavissa laitteissa, joissa vaaditaan mobiililaajakaistaa. Lisäksi mokkulan, nettitikun tai muun reitittimen avulla mobiililaajakaistaa voidaan käyttää muissakin laitteissa wifin avulla.

Mobiililaajakaista ja mokkula mökille

Mökki-, ja nettikansana suomalaiset todellakin tietävät miten viettää kesää, ja nykyään myös talvia: Mökillä tietenkin! Useiden mökit sijaitsevat kuitenkin kaukana kaupunkojen keskustoista ja valokuituyhteyksien vilinästä, jonka vuoksi tärkeää on saada oikeanlainen mobiilinetti. Nettiliittymää mökille hankkivalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, käyttää joko puhelimen nettiä tai hommata erillinen mobiililaajakaista, jota käytetään mokkulan tai reitittimen kautta.

Suomalaisten kesämökit ja vapaa-ajan kodit ovat nykyään aikamoisia viihdekeskuksia, ja iso kiitos siitä kuuluu hyvin kattaville suomalaisille verkkoyhteyksille. Lähes missä tahansa kesämökkipaikkakunnassa on toimiva verkko, jonka myötä älylaitteet saa kätevästi myös mökille. Jos olet hankkimassa mobiililaajakaistaa mökille, hyvä vaihtoehto on hankkia joko mobiililaajakaista reititin eli mokkula, tai vaan hankkia puhelimeen hyvä laajakaistaliittymä, jota voi käyttää myös mökillä esimerkiksi wifi verkkona.

Mobiililaajakaista vai puhelimen netti?

Mobiililaajakaistan sijaan netin voi jakaa muille laitteille toki myös oman älypuhelimen mobiilinetin kautta. Jos samassa taloudessa käytetään useita eri päätelaitteita samassa netissä, voi olla parempi valita erillinen mokkula tai reititin puhelimen netin rinnalle. Puhelin siis toimii periaatteessa samalla tavalla kuin mokkula (mahdollista luoda hotspot ja jakaa yhteys), mutta mitä enemmän samassa netissä on laitteita, sitä parempi vaihtoehto on hankkia erillinen mobiilinetti, jolla saa huomattavasti enemmän tehoa irti. Jos siis mökillä yksi haluaa katsoa Netflixiä, toinen seurata urheilua netistä ja kolmas pelata FPS-tasoisia pelejä, paras vaihtoehto on hankkia yksi yhteinen mobiilinetti.

5G mobiilinetti vai 4G mobiilinetti?

Kun tiedonsiirtonopeudet ovat kehittyneet ja etenkin 5G-yhteydet ovat tulleet suosioon, monet miettivät, tulisiko hankkia mobiilinetti 5G yhteydellä, vaiko perinteisempi 4G mobiilinetti. Tällöin kannattaa ottaa huomioon kolme asiaa:

  1. 5G Mobiililaajakaista hinta. Kuinka paljon erillisestä mobiililaajakaistaliittymästä on valmis maksamaan? Mobiililaajakaistan hinta liikkuu parista eurosta aina noin 45 euroon asti kuukaudessa, ja osaa liittymistä voi käyttää myös puhelinliittyminä. 4G liittymien hinnat ovat samalla pudonneet noin pariin kymppiin kuukautta kohden.
  2. 5G Yhteyden kattavuus. Kun liittymää hankitaan mökille tai vapaa-ajan asuntoon, kannattaa muistaa, että 5G-yhteyksiä ei näy mökkipaikkakunnilla ihan lähiaikoina. Tällä hetkellä 5G yhteyksien kattavuus kannattaa tarkistaa operaattorikohtaisilta sivuilta, mutta perinteisesti uusien sukupolvien mobiiliteknologian verkot kehitetään kaupunkien keskustoista hiljalleen kohti harvemmin asuttuja paikkoja. 4G yhteys sen sijaan toimii älyttömän hyvin lähes kaikkialla Suomessa, jos ei ihan syrjäisimpiä kolkkia lasketa.
  3. 5G mobiililaajakaistan nopeus. 5G mobiililaajakaistaliittymä tarjotaan yleensä 300–1000 Mbit/s nopeudella. Jos sinulla ei käyttäjänä ole tarvetta iha näin kovalle netille, on suositeltavaa ottaa 4G liittymä, jonka hinta on todennäköisesti noin puolet 5G liittymän hinnasta. Katso kaikki mobiililajaakaistan hinnat vertailusta.

Kiinteä laajakaista vai mobiililaajakaista?

Mikä on paras mobiililaajakaista?

Se, mikä on paras mobiililaajakaista, riippuu toki paljon myös siitä millaista liittymää oikein haetaan. Parhaan mobiililaajakaistan löytämiselle kannattaa aluksi miettiä hieman omia kriteereitä mobiilinetille, sekä käyttötarvetta ja hintaa. Paras mobiililaajakaista itselle on sellainen, joka vastaa omia tarpeita: Useimmille meistä riittää noin 100 Mbit/s yhteys ja luotettava päätelaite. Tällöin mobiililaajakaistan hinnaksi tulee noin 15-20 euroa kuukaudessa.

Erillinen mobiilinetti tablettiin

Mobiililaajakaistaliittymiä voi hankkia sekä puhelimeen, tablettiin, älykelloon, riistakameraan, mokkultaan tai nettitikkuun. Ennen kuin hankit mobiililaajakaistaliittymää, kannattaa katsoa, löytyykö operaattoreilta tarjouskohtaisia hintoja. Tablettia voi käyttää nettiyhteyksien osalta kahdella eri tavalla: Joko pelkkänä wifi päätelaitteena, jolloin tabletin käyttöön tarvitaan langaton wifi verkko erikseen. Wifi verkko voidaan muodostaa esimerkiksi kotona kiinteän laajakaistaliittymän kautta, tai mökillä vaikkapa mokkulan tai älypuhelimen mobiililaajakaistan välityksellä. Toinen vaihtoehto on hankkia oma 2G/3G/4G liittymä tablettiin. Tällöin tabletti toimii samalla tavalla kuin älypuhelin, ja sillä voi vastaanottaa puheluita, viestejä ja käyttää nettiä täysin samalla tavalla, mutta isommalla näytöllä. Lähes kaikilla isommilla operaattoreilla (Telia, Elisa/Saunalahti, DNA) on omat 4G mobiililaajakaista tablet – liittymät valikoimissaan, jotka on suunniteltu tableteille.

Mokkula ja liittymä

Mokkula eli mobiilireititin voi olla hyvä valinta silloin, jos hankinnassa on kannettava wifi verkko esimerkiksi mökille. Mokkulan kautta käytettävään wifi verkkoon voi yhdistää monia eri laitteita, ja lisäksi mokkulan saa myös pöytätietokoneeseen kiinni. Tällöin mokkula toimii ikään kuin kiinteänä laajakaistana, muodostaen mobiiliverkon kautta nettiyhteyden omaan tietokoneeseen. Mokkula hankitaan yleensä mobiililaajakaistaliittymän kanssa. Jos mokkulassa ei ole erillistä puhelinliittymää, ei mokkulaa voi käyttää.

Nettitikku ja liittymä

Netittikku on mokkulan pikkuveli, joka saa virtansa yleensä suoraan päätelaitteen usb-portista. Käytännössä mokkula ja nettitikku toimivat samalla tavalla, mutta nettitikkua käytetään enemmän laitekohtaisesti, esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai tabletin usb-porttiin kytkettynä. Mokkula on isompi mobiililaajakaistan käyttöön tarkoitettu reititin. Jos olet ajatellut nettitikun ostamista mobiililaajakaistaliittymällä varustettuna, kannattaa katsoa hieman erilaisia tuotteita: Jotkut nettitikut sisältävät mahdollisuuden yhdistää vain yksi päätelaite mobiiliverkkoon.

4G mobiililaajakaistat ovat saatavilla kaikilta operaattoreilta, ja halvimmat mobiililaajakaistat ovat hinnaltaan vain muutamia euroja kuussa. Tämä vaikuttaa ratkaisevasti myös netin nopeuteen.

Mobiililaajakaista älykelloon

Monissa älykelloissa on mahdollisuus eSIM kortin tai micro SIM kortin käyttöön. Micro SIM kortti laitetaan samalla tavalla älykelloon kuin puhelimeen, jonka jälkeen älykello toimii myös itsenäisesti ilman puhelinta. Sen sijaan eSIM kortti on sovellus, joka on monessa älykellossa vakiona. ESIM kortti on digitaalinen sim kortti ja puhelinliittymä, joka ei siis vaadi erillistä sirua. Kun sinulla on oma puhelinliittymä älykellossa, voit vastaanottaa puheluita ja viestejä älykellon kautta ilman, että puhelin on taskussa. Jos haluat saada saman liittymän moneen eri laitteeseen, voit harkita multi sim korttia tai tupla sim korttia, jotka mahdollistavat usean eri sim kortin yhdistämisen samaan laitteeseen (matkapuhelinliittymän rinnakkaiskortti).

Mobiililaajakaista riistakameraan

Metsästäjät ja maanomistajat käyttävät riistakameroita, joissa tulee olla nettiyhteys, jos kuvaa tai videota halutaan siirtää langattomasti. 4G / GSM riistakamerat toimivat yhteysnopeudesta riippuen joko lähettämällä yksittäisiä valokuvia tai vaikkapa suoraa videokuvaa sovelluksen kautta älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle.

Mobiililaajakaista autoon?

Suoraan autoon asennettavat liittymät eivät ole vielä yleistyneet Suomessa samaan tapaan, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa. Myös omaan autoon voi saada oman wifi verkon käyttämällä tähän tarkoitettua automokkulaa, joka saa virtansa tupakansytyttimen 12 volttisesta tulpasta. Omaan automokkulaan sijoittaminen voi olla hyvä idea silloin, jos autossa tulee vietettyä paljon aikaa.

Mobiililaajakaista ulkomaille

Varsinkin suomalaiset isot operaattorit tarjoavat myös pohjoismaissa ja Baltiassa toimivia mobiililaajakaistasopimuksia, joissa on rajaton netti kyseisten valtioiden alueella. Tällaisia liittymäsopimuksia on löytynyt aika ajoin esimerkiksi Telialta. Monet mobiililaajakaistaliittymät sisältävät jonkin verran dataa (esim. 4 gigan datapaketti EU-alueelle)

Datakatto vai ei?

Luonnollisesti harva uusi asiakas haluaa, että mobiililaajakaistassa on erillistä datakattoa. Koska Suomessa useimmat mobiililaajakaistaliittymät eivät sisällä datakattoa, on luonnollista että käyttörajoituksista ei innostuta. Kuitenkin joissain tilanteissa netinkäyttöä voi olla hyvä rajoittaa datan suhteen, jos esimerkiksi on hankkimassa älypuhelimen tai tabletin nuorelle käyttäjälle.

Liittymän pituus

Mobiililaajakaistaliittymiä löytää sekä vuoden pituisella määräaikaisella sopimuksella, että toistaiseksi voimassa olevina sopimuksina. Mobiililaajakaista tarjous sisältää yleensä vuoden määräaikaisen sopimuksen tarjoushintaan, jonka jälkeen hinta hieman nousee. Kun mobiilinetti tarjous on päättynyt ensimmäisen vuoden jälkeen, voi liittymän kilpailuttaa uudestaan parempien tarjousten toivossa. Toistaiseksi voimassa olevan liittymän irtisanomisaika on yleensä kaksi viikkoa, ja liittymän irtisanominen voidaan tehdä kirjallisestai tai suullisesti, operaattorista riippuen.

Mobiililaajakaista: Ota nämä asiat huomioon

Mobiililaajakaista on kaikille suomalaisille tuttu nettiliittymä puhelimeen tai muuhun kannettavaan laitteeseen. Älypuhelimessa käytettävä netti toimii mobiililaajakaistan välityksellä. Mobiililaajakaistaa käytetään SIM kortilla, jonka kautta mobiiliyhteys muodostetaan mobiiliverkkoon. SIM kortteja on erilaisia, mutta tärkeimmät ovat nykyään joissain laitteissa käytettävä nano SIM kortti, micro SIM kortti ja nopeasti yleistyvä eSIM kortti.