Kiinteä laajakaista kotiin: Ostajan opas

Onko sinulla tarkoituksena hankkia kiinteä laajakaista kotiin, tai vaihtaa laajakaista parempaan? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kaikkea kiinteän laajakaistan ostamisesta kannattaa tietää etukäteen. Kiinteä laajakaista tarjous kuuluu kaikkien Suomen nettioperaattorien säännölliseen palveluvalikoimaan. Laajakaistarjouksia julkaistaan useita kertoja vuodessa, joka saattaa helpottaa hyvän laajakaistaliittymän valintaa. Liittymää ei kuitenkaan kannata hankkia suoraan pelkkä hinta mielessä, sillä myös kiinteän laajakaistan muut ominaisuudet vaikuttavat pitkälti siihen, minkälainen nettikokemus on loppujen lopuksi. Lähtökohtaisesti operaattorit eivät julkaise kiinteän laajakaistan hintatietoja suoraan netissä, sillä hinnat riippuvat sekä asuinalueesta että käytössä olevasta tekniikasta.

Vertaa kiinteät laajakaistaliittymät, ja tarkista hinta ja saatavuus suoraan operaattorilta!

KuvaNimiNopeus (Mbit/s)HintaTilaa

1. Kiinteä laajakaistaliittymä: Laajakaistan valitseminen

Mietittäviä asioita kiinteää laajakaistaa ostaessa ovat hinnan lisäksi esimerkiksi kiinteän laajakaistan nopeus (latausnopeus/lähetysnopeus/maksiminopeus), operaattori, laajakaistaoperaattorin verkko, asiakaspalvelu ja häiriötilanteet. Lisäksi voi olla paikallaan miettiä kakkosnetin hankkimista. Hyvä mobiililaajakaista käy langattomana kakkosnettinä sekä pääverkon häiriötilanteita, että liikkuvaa netinkäyttöä varten.

Kiinteä laajakaista tarjous on saatavilla yleensä 10-20 euron kuukausihintaan. Tällöin käyttäjän tulee varautua normaaliin 24 kk määräaikaiseen sopimukseen, jonka jälkeen liittymän hinta voi nousta.

Kiinteä laajakaista: Valokuitu, kaapeli vai ADSL?

Kuten lähes jokainen netin käyttäjä luultavasti tietää, kiinteä laajakaista voidaan toimittaa kotiin käyttäen useita erilaisia tekniikoita. Käytössä oleva teknologia riippuu omasta asuinpaikasta, asuinrakennuksesta ja olemassaolevasta tekniikasta. Kiinteä laajakaista voidaan asentaa joko ADSL tekniikalla tai nettikaapelia hyödyntäen.

Kiinteä laajakaista ADSL yhteydellä

Kiinteä ADSL laajakaistaliittymä toimii tavallisen puhelinlinjan kautta. Tavallinen puhelinlinja on lähes jokaisesta talosta löytyvä tavallinen lankapuhelimen pistoke, johon ADSL modeemi asennetaan. ADSL alkaa tekniikkana olla kuitenkin vanhentunutta, sillä joissain uusrakennuskohteissa ei välttämättä ole edes puhelinpistokkeita. Silti ADSL toimii hyvänä toisena vaihtoehtona silloin, kun kaapelimodeemi ei ole mahdollista asennuttaa kotiin. Suomessa perinteisellä puhelinkupariverkolla toimivia kiinteitä ADSL laajakaistaliittymiä on edelleen yli 30 prosenttia kaikista kiinteistä laajakaistaliittymistä.

Laajakaista kaapelimodeemilla

Kaapelimodeemi taas käyttää puhelinverkon sijaan kaapelitelevisioverkkoa yhdistäessään internetiin. Kun kotiin hankitaan laajakaista kaapelimodeemilla, muuntaa kaapelimodeemi verkosta tulevan signaalin päätelaitteille käytettävään muotoon, eli käytännössä verkkoyhteydeksi. Kaapelimodeemi on kätevä ja moderni ratkaisu kiinteän laajakaistan hankkimiseen, sillä liittymän päivittäminen jälkikäteen on mahdollista hyvin nopeasti. Kaapelimodeemin latausnopeus on yleensä huomattavasti suurempi kuin latausnopeus.

Valokuitu laajakaista eli valokuituliittymä

Valokuituyhteydellä toimvia laajakaista perustuu omaan, kuituteknologialla rakennettuun laajakaistaverkkoon.  Valokuituliittymien määrä Suomessa on yli 40 prosenttia kaikista liittymistä. Valokuituliittymät ovat suosittuja etenkin rivitalo-, ja kerrostaloasujille. Sen sijaan omakotitaloihin vedetyt valokuidulla toteutetut kiinteät laajakaistaliittymät ovat oma lukunsa, sillä kaapelointi joudutaan yleensä maksamaan omasta pussista ilman kunnan tukea. Valokuitu voidaan kuitenkin nähdä pitkäaikaisena sijoituksena, joka luultavasti maksaa itsensä takaisin etenkin haja-asutusalueella asunnon arvon myötä.

Nettiyhteyden saa kotiin helpoiten hankkimalla mobiililaajakaistan. Josn nettiä käytetään enemmän kuin vain älypuhelinta selatessa, kannattaa kuitenkin panostaa parempaan liittymään.

Jos asut kaupungin keskustassa, on sinulla luultavasti jo valmiina joku mahdollisista vaihtoehdoista taloyhtiön kautta. Ns. taloyhtiölaajakaista on yksi nettiliittymä, joka on jaettu koko taloyhtiön kesken. Tällainen taloyhtiölaajakaista on normaalisti saatavilla joko ilman lisämaksua tai noin 10 euron kuukausihintaan, ja monessa rakennuksessa taloyhtiölaajakaistan nopeus on 10 Mbit/s ilman lisämaksua.  Jos taas olet omakotitaloasuja ja asut keskustassa, esikaupunkialueella tai hieman syrjäisemmälläkin paikalla, sinulla on luultavasti mahdollisuus hankkia valitsemasi tekniikka kotiin, jos omassa talossa ei vielä ole kiinteää laajakaistaa asennettuna. Suomessa kaapelin kautta toimivia kiinteitä laajakaistoja tarjoavat DNA, Telia, Elisa/Saunalahti ja Finnet, eli entinen Lounea. Nykyään tosin monet haja-asutusalueilla asuvat vaihtavat huonosti toimivia ADSL liittymiä 4G mobiiliverkkoihin, joihin verkko-operaattorit ovat investoineet huomattavia summia viimeisen 10 vuoden aikana.

Kiinteä laajakaista vai 5G mobiililaajakaista?

Ennen kiinteän laajakaistaliittymän hankkimista voi olla paikallaan myös pohtia sitä, tulisiko hankkia kiinteä laajakaista vai odottaa suoraan 5G mobiililaajakaistaliittymien kehitystä. Vaikka kaikki operaattorit tarjoavat jo 5G mobiililaajakaistaa, ei 5G verkkoyhteyksiä ole vielä laajasti käytössä. Suomen 5G-verkko on edelleen rakennusvaiheessa, ja verkkoa rakennetaan ainakin vuodeen 2025 asti. Näin ollen  5G verkosta ei ihan vielä pääse täysimääräisesti hyötymään. 5G verkkojen tukiasemia löytyy vielä vain isoimmista kaupungeista, ja paras tapa on tarkistaa kattavuus operaattorikohtaisesti.

2. Kiinteän laajakaistan nopeus

Kiinteän laajakaistan nopeus riippuu sekä liittymästä, muttam yös käytetystä tekniikasta. Kannattaa ottaa huomioon, että liittymätarjouksessa määritelty nopeus tarkoittaa yleensä liittymän maksiminopeutta. Se taas ei ole sama asia kuin miniminopeus tai edes liittymän keskinopeus. Etenkin ADSL kiinteän laajakaistan todellinen nopeus voi erota huomattavasti maksiminopeudesta sekä latausnopeuden että lähetysnopeuden osalta. Netin nopeuteen vaikuttaa aina verkon kokonaiskäyttökapasiteetti, sekä myös oman päätelaitteen fyysinen etäisyys verkon lähetyspisteestä. ADSL nopeustestin perusteella saatu tieto antaa varmimman kuvan siitä, kuinka paljon ADSL nopeus oikeasti on. Kaapeliteknologialla tai valokuidulla toteutettu netti edustaa myös uudempaa teknologiaa, joka voi näkyä verkon keskimääräisessä nopeudessa. Suomessa käytettävät laajakaistaliittymät ovat poikkeuksetta rajattomia ladatun datan määrään liittyen.

Kiinteä laajakaista latausnopeus

Kiinteän laajakaistan latausnopeus riippuu käytetystä nettiliittymästä. Latausnopeus on yleensä tärkein nopeus tavalliselle netin käyttäjälle, sillä se kertoo kuinka nopeasti internet todellisuudessa toimii. Kiinteä laajakaista latausnopeus vaihtelee noin 10 Mbit/s liittymistä 1000 Mbit/s liittymiin, joten vaihtoehtoja löytyy huomattavasti. Tämä on kuitenkin vain teoreettinen maksiminopeus, ja oikea nopeus voi olla huomattavastikin alhaisempi.

Kiinteä laajakaista lähetysnopeus

Kiinteän laajakaistan lähetysnopeudella tarkoitetaan sitä nopeutta, jolla laajakaistaliittymän kautta lähetetty tieto siirtyy internetiin. Lähetysnopeus on yleensä alhaisempi kuin latausnopeus, joka johtuu sekä käytettävästä tekniikasta että verkon kapasiteetista.

Kiinteä laajakaista maksiminopeus

Maksiminopeudella tarkoitetaan sitä teoreettista rajaa, joka tietty liittymä sisältää. Maksiminopeuden saa selville sekä oman liittymän sopimuksesta että nettitarjouksien kautta.

Kiinteän laajakaistan käyttö

Kiinteän laajakaistan hankkiminen kotiin onnistuu normaalisti yhdeltä kolmesta suuresta operaattorista. Lisäksi samoilta operaattoreilta onnistuvat myös mobiililaajakaistaliittymien hankinta.

Suomalaiset rakastavat käyttää nettiä sekä kotona että liikkuessaan. Vaikka mobiililaajakaista löytyy miljoonilta suomalaisilta, monet kotitaloudet ovat päättäneet tilata kiinteä laajakaista kotiin. Laajakaistayhteys onkin edullinen, nopea ja ennen kaikkea luotettava tapa päästä nettiin. Laajakaistamodeemin avulla laajakaistaliittymän kautta nettiä voi käyttää sekä suoraan ethernet-kaapelilla että wifi yhteydellä. Mobiililaajakaistaliittymään verrattuna laajakaista toimii yleensä huomattavasti luotettavimmin, eikä sen latausnopeus tai lähetysnopeus vaihtele eri verkoissa kuten mobiililaajakaistan tapauksessa.

Kiinteä laajakaistaliittymä on luultavasti hyvä hankinta kotiin silloin, kun nettiä käytetään enemmän kuin vain yhdellä päätelaitteella. Useimmille nykyaikana se ykköslaite on oma älypuhelin, mutta etenkin näin koronavirus aikana etätyö on lisännyt kiinteän laajakaistan käyttöä Teams-palaverien ja muun netin etäsovellusten muodossa.

Muista tarkistaa sopimuksen kesto

Kiinteää laajakaistaliittymää tilatessa kannattaa ottaa huomioon sopimuksen kesto, joka saattaa tulla laajakaista tarjouksesta haaveilevalle yllätyksenä. Kiinteän laajakaistan tapauksessa määräaikaisia sopimuksia myydään yleensä vuoden tai kahden vuoden määräajalla. Tämä edellyttää siis pitkää jaksoa yhdellä sopimuksella ilman mahdollisuutta vaihtaa toiselle operaattorille.

3. Kiinteä laajakaista tarjous

Mikä kiinteä laajakaistaliittymä kannattaa valita? Suomessa kiinteät laajakaistaliittymät ja niitä vastaavat tarjoukset ovat operaattorikohtaisia. Kiinteitä laajakaistaliittymiä tarjoavat Saunalahti (Elisa), Telia ja DNA. Vaikka myös Moi on operaattoritarjoaja, ei sen valikoimista löydy kiinteitä laajakaistaliittymiä, vaan ainoastaan mobiililaajakaistaliittymiä. Katso tästä laajakaista vertailu. Laajakaistojen hintoja ja ominaisuuksia vertaamalla löydät seuraavan liittymän vaivattomasti.

Tarjouksien ohella halvin kiinteä laajakaista löytyy pienimmällä tiedonsiirtonopeudella kaikilta operaattoreilta. Halvin liittymä tällöin on yleensä taloyhtiölaajakaista, jonka hinta liikkuu 10-20 euron välillä. Kiinteän laajakaistaliittymän avausmaksu voi kiinteän laajakaistan tarjouksissa sisältyä hintaan, mutta yleensä tämä edellyttää liittymäsopimukseen sitoutumiseen 24 kuukauden ajaksi. Jos taas et halua määräaikaista liittymää, voit joutua maksamaan ilman tarjoushintaa jopa 150 euroa avausmaksua.

Kiinteä laajakaista ja lisäpalvelut

Mitä kaikkea muuta kiinteä laajakaistaliittymä voi sisältää? Tässä esittelemme yleisimpiä kiinteän laajakaistan liitännäispalveluja.

Tuplalaajakaista

Tuplalaajakaista on kiinteän laajakaistan tarjous, joka sisältää kiinteän kotilaajakaistan ja tämän lisäksi mobiililaajakaistan esimerkiksi mökille. Tuplalaajakaista on hyvä vaihtoehto silloin, kun nettiä käytetään myös vapaa-ajan asunnolla tai muuten liikkuessa muualla kuin kotona.

Kiinteä laajakaista ja viihde -paketti

Koska nykyään nettiä käytetään paljon tv-sarjojen ja elokuvien katseluun, kaikilla suomalaisilla operaattoreilla on valikoimissaan oma viihdepaketti. Viihdepaketti sisältää yleensä operaattorikohtaisen ohjelmakirjaston, jonka lisäksi mukana on myös mahdollisuus hankkia suosittuja suoratoistopalveluja käyttöön. Suosituin netin kautta toimiva suoratoistopalvelu on Netflix. Lue lisätietoa aiheesta Netflix ja netin nopeus.  Viihdepaketti ja kiinteä laajakaista tarjous sisältää yleensä myös erillisen digiboksin ja tallennuspalvelun, jolla omasta televisiosta saadaan digiaikaan päivitetty viihdekirjasto. Suosituimmat viihdepaketit laajakaistaliittymän kylkiäisenä ovat Telian C More paketti, Saunalahti liittymien kylkiäisenä tarjottava Elisa Viihde, sekä DNA:n DNA TV. Televisioon asennettu kiinteä laajakaista toimii myös pelikonsolien nettinä, vaikka esimerkiksi PS4 on varustettu myös wifi vastaanottimella, joten pelikonsoli toimii myös langattoman netin kautta.

Taloyhtiön laajakaista vai oma kiinteä laajakaista?

Jos asut keskustassa kerrostaloasunnossa, on hyvin todennäköistä että taloyhtiön laajakaista kuuluu vuokrasi hintaan joko ilmaiseksi tai pienellä lisämaksulla. Taloyhtiön laajakaista on koko taloyhtiölle tehty yhteinen liittymäsopimus laajakaistaverkkoon, ja taloyhtiölaajakaista on saatavilla operaattorikohtaisesti joko Saunalahden, Telian tai DNA:n verkossa.

Laajakaistaliittymä kotiin

Laajakaista on paras tapa saada nettiyhteys kotiin, oli kyseessä sitten kiinteä laajakaista tai mobiililaajakaista. On hyvä ottaa huomioon, että kaikkiin koteihin ei ole saatavilla laajakaistaliittymää, mutta valtaosa suomalaisista asuintaloista sijaitsee kuitenkin laajakaistaverkon alueella.

4. Laajakaistaliittymä: Operaattorit

Suomessa kotiin saatavia kiinteitä laajakaistaliittymiä tarjoavat Telia, Elisa Saunalahti ja DNA.

Elisa kiinteä laajakaista

Elisan nettiliittymät ovat Saunalahti liittymä brändin alaisuudessa. Saunalahti tarjoaa useita erilaisia yhteyksiä kaikenlaisiin asuntoihin. Saunalahti laajakaistatuotteita ovat muun muassa Saunalahti Korttelikuitu ja Tuplalaajakaista. Lisäksi Elisa laajakaistaliittymät saavat lisäpontta Elisa Viihde-paketilla, johon kuuluu myös laajakaistaliittymä. Elisan kiinteä verkko toimii laajasti lähes koko maan alueella, ja se toimii sekä viihdekäytössä että etätyö ominaisuuksilla varustettuna. Elisa on kehittänyt omaa kiinteää laajakaistaverkkoaan 5G mobiiliverkkojen kehittämisen ohessa huomattavasti viimeaikoina.

DNA kiinteä laajakaista

DNA tarjoaa liikkuvien mobiililaajakaistojen lisäksi DNA Netti tuotteita eli kiinteää laajakaistaa. DNA kiinteä laajakaista on saatavilla sekä ADSL, kaapelimodeemi että valokuitutekniikoilla omasta asuinpaikasta riippuen. DNA laajakaista on tarjolla myös taloyhtiöön. Jos DNA netti on käytössä omassa taloyhtiössä, on helpompaa löytää myös hyvä nettitarjous suoraan DNA:n nettisivuilta.

Telia kiinteä laajakaista

Telian kiinteät laajakaistaliittymät ovat joko määräaikaisia tai ilman määräaikaa tarjottavia. Käytettäviä laajakaistatekniikoita ovat kaapeli, valokuitu ja VDSL2. Valtaosa myydyistä kiinteistä laajakaistaliittymistä on valokuituteknologialla toteutettuja. Myös Telian hybridimodeemi voi tulla kyseeseen joissain tapauksissa.

Kiinteän laajakaistan nopeustesti

Onko sinulla jo olemassa oleva kiinteä laajakaistaliittymä, joka tuntuu toimivan hitaasti? Paras tapa määrittää oman netin nopeus on tehdä nopeustesti netissä. Ennen kuin laajakaistan nopeustesti tehdään, kannattaa tietenkin ottaa selvää, mitä nykyinen laajakaistaliittymä pitää sisällään. Oman netin nopeuden selvittäminen onnistuu helpoiten kirjautumalla oman nettioperaattorin asiakassivulle. Myös edellisen laskutusjakson laskusta saat selville, mikä on oman kiinteän laajakaistan nopeus.

Katso myös parhaat puhelinliittymät: Puhelinliittymävertailu 2021