5G liittymä tarjoaa nopean ja luotettavan netin jo lähes kaikissa Suomen kaupungeissa. 5G nopeus on parhaimmillaan 10 kertaa suurempi kuin 4G verkkojen nopeus, jonka lisäksi 5G verkkoa tullaan käyttämään laajalti myös isompien älylaitteiden hallinnoimisessa ja käytössä.
5G liitymien plussat:
- Todella nopeat nettiyhteydet
- Alhaiset asennuskustannukset
- Toimivat myös 4G ja 4G LTE-verkoissa
- Isompi päätelaitekapasiteetti
5G liittymien miinukset:
- 5G verkko keskittyy isoihin kasvukeskuksiin
- 5G liittymä vaatii myös päätelaitteen
- 5G verkko vaatii enemmän tukiasemia kuin 4G-verkot
5G verkko on uuden sukupolven langaton mobiiliverkko, ja 5G liittymällä tarkoitetaan 5G verkkoon sopivia laajakaistaliittymiä. 5G tulee korvaamaan tämän hetken suosituimman verkkoteknologian 4G:n vuosien aikana. Tutustu 5G liittymävertailulla operaattorien tarjoamiin liittymiin, jotka toimivat viidennen sukupolven verkossa.
Mikä on halvin 5G liittymä?
5G liittymien hinnat ovat lähtökohtaisesti suurempia kuin vastaavien 4G liittymien hinnat. Tällä hetkellä halvin 5G liittymä on Moi 5G 300M, jonka tarjoushinta on 29 euroa kuukaudessa.
Mikä on 5G verkon nopeus?
5G verkon nopeus voi vaihdella samalla tavalla kuin mikä tahansa liittymän nopeus, mutta 4G verkkoon verrattuna sen tiedonsiirtokapasiteetti on jopa 10-kertainen, eli noin 10 gigaa. Tällä hetkellä markkinoilla olevat 5G liittymät ovat 300-1000 Mbit/s liittymiä, joten toistaiseksi ne liikkuvat samassa sarjassa kuin nopeimmat 4G yhteydet. Teoriassa 5G yhteyksillä voidaan saavuttaa jopa 20 gigan nettinopeuksia.
Missä 5G toimii Suomessa?
Suomessa 5G-verkon kattavuus on tällä hetkellä noin 5%. 5G toimii Suomessa operaattorikohtaisesti hieman eri alueilla, mutta alueellinen kehitys on perustunut pitkälle isoihin kaupunkeihin, joista verkkoja on laajennettu kattamaan myös harvemmin asuttuja alueita. 5G verkot vaativat enemmän tukiasemia kuin 4G verkot, joten on perusteltua laajentaa olemassaolevia verkkoja siellä, missä on paljon käyttäjiä. Operaattorikohtaiset kartat näät operaattorien nettisivuilta.
Mitkä ovat 5G yhteyden ja verkon hyödyt?
5G:n ehdottomia etuja ovat sen ominaisuudet toimia varteenotettavana kilpailijana valokuitu-, ja kaapeliverkoille ja kiinteille laajakaistoille. Lisäksi 5G mahdollistaa huippunopean tiedonsiirron ja etenkin teollisuuden laitteiden kytkemisen verkkoon täysin uudella tavalla. Lisäksi 5G yhteyden latenssi eli yhden tietoliikennepaketin lähettämiseen ja vastaanottamisen kuluvaa matkaa vastaava aika on lyhyt.
Kun samaan aikaan latenssi on lyhyt ja tiedonsiirtokapasiteetti on suuri, käytännössä tiedostojen latausnopeus netistä voi olla todella lyhyt. Lisäksi videotoistopalvelujen, kuten Netflixin nopeus, voi olla täysin eri luokkaa kuin hitaammilla mobiililaajakaistoilla. 4K resoluutio luultavasti toimii hyvin missä tahansa, jossa 5G yhteydet ovat tarjolla.
Lisäksi 5G liittymät tukevat isompaa päätelaitekapasiteettia. Näin voit käyttää useampia laitteita samassa verkossa yhtäaikaisesti ilman, että netin nopeus tippuu huomattavasti.
5G liittymien lyhyt latenssi on tärkeää erityisesti nettipelaamisessa ja muissa livenä tapahtuvissa netin kautta toistettavissa tapahtumissa, joissa nopeat reaktioajat ovat iso osa kokemusta. 5G latenssi voi olla lyhyimmillään jopa yhden millisekunnin luokkaa, kun 4G yhteyksissä latenssi on keskimäärin noin 50 millisekuntia. Tämä vaikuttaa myös esimerkiksi pilvilaskentaan ja muihin IoT-sovelluksien käyttöönottoon.
Mitä huonoja puolia 5G liittymät sisältävät?
5G liittymien kehityskohteet liittyvät eniten verkon kattavuuteen. 5G tukiasemia on käytössä etenkin isoissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa. Koska 5G taajuuden aallonpituus on lyhyempi kuin 4G-verkoilla, tarvitaan 5G tukiasemia enemmän kuin 4G-tukiasemia. Tämä vaatii laajemman asennuskapasiteetin ja aikaa 5G verkon kattavuuden kehittämiseen. 5G-liittymät toimivat kuitenkin myös 4G-verkossa, jos 5G-verkkoa ei ole saatavilla?
Lisäksi ongelmana ovat 5G puhelimet ja muut laitteet, joita ei ole vielä markkinoilla riittävästi. Kaikki uudetkaan puhelimet eivät tue 5G verkkoja.
Lisäksi 5G puhelimet ja muut laitteet ovat vielä suhteellisen kalliita, kuten myös 5G liittymät. 5G onkin tällä hetkellä early adapter tilassa oleva teknologia, jota pyritään tavallisten kansalaisten ohella myymään myös teollisuuteen ja esimerkiksi satamiin.
5G liittymä vai 4G liittymä?
Isojen odotusten äärellä olevat 5G liittymät alkavat olla myynnissä kaikilta operaattoreilta. 5G liittymä voi olla kuitenkin vielä aikaista hankkia vuonna 2021, jos ei satu asumaan kaupunkien keskustoissa, joissa 5G tukiasema kapasiteetti kehittyy ensimmäiseksi. Maailman ensimmäiset 5G tukiasemat pystytettiin Suomessa jo 2018 vuoden puolella, mutta silti noin kahdessa vuodessa 5G laajakaistat eivät ole vielä saaneet kunnolla tuulta alleen. Ongelma onkin perinteinen muna-kana dilemma. Tuleeko ensin olla valmis ja kattava 5G yhteys kaikkialla Suomessa vai päätelaitteet, jotka tukevat tällaista verkkoa? Luultavasti 5G liittymien osalta sekä päätelaitteet että verkkojen kehittyminen tapahtuvat askel askeleelta, osin yhtaikaisesti.
Kannattaa ottaa huomioon myös puhelimen malli. Jos sinulla on 5G liittymä ja 4G puhelin, toimii puhelin korkeintaan 4G verkossa.
Miten 5G tukiasema toimii?
5G tukiasema toimii operaattorin tarjoaman verkkoyhteyden ja verkkolaitteita rakentavan yrityksen (Nokia, Ericsson, Huawei) yhteistyönä. Lisäksi kuten mihin tahansa valtion alueella toimiviin tietoverkkoihin, myös 5G verkkoihin tarvitaan myös Suomessa toimiluvat. 5G masto on yleistyvä näky myös kaupunkikuvassa.
Vuoteen 2018 asti toimiluvat olivat väliaikaisia, mutta tämän jälkeen valtioneuvosto myönsi vuoden 2018 loppupuolella kiinteät 3,5 gigahertsin taajuusalueen toimiluvat operaattoreille 5G verkon rakentamisen aloittamista varten vuoden 2019 alusta. Toimilupien hinta oli lähes 78 miljoonaa euroa. Toimilupien myöntämisessä operaattorit ovat sitoutuneet toimittamaan teollisuuslaitoksille ja satamille 5G yhteyksien taajuudet ja käyttöoikeudet ilman syrjintää.
Tulevatko 5G liittymät haja-asutusalueille lähitulevaisuudessa?
Jos asut haja-asutusalueella, on sinulla netin hankkimiseen kaksi eri vaihtoehtoa. Joko kiinteä laajakaista tai mobiililaajakaista. Kysymys kuuluukin, kannattaako mieluummin odottaa 5G verkon valmistumista vai panostaa esimerkiksi valokuituverkkoon?
Jos asut alueella, jossa 5G liittymät ovat toiminnassa, on huomattavasti edullisempaa ostaa 5G liittymä, kuin asennuttaa kotiin kiinteä valokuitu.
Valitettavasti 5G yhteydet eivät ole saatavilla haja-asutusalueille lähitulevaisuudessa, sillä 5G yhteyksien rakentaminen vaatii valokuituverkkojen lisäämistä, jotka ovat kiinteitä investointeja. Tukiasemia tarvitaan suhteessa enemmän kuin esimerkiksi 4G LTE tukiasemia, koska 5G tukiasemien kantama on lyhyempi.
Operaattorien 5G liittymät ja verkot
Suomen kolme suurinta mobiililaajakaistaliittymiä tarjoavia operaattoreita ovat lähteneet kaikki kertaheitolla rakentamaan ja kehittämään 5G verkkoja oman verkkoinfrastruktuurinsa pohjalle. Seuraavaksi esittelemme operaattorikohtaiset 5G liittymät ja verkot.
Telia 5G liittymä ja verkko
Telialla oli vuoden 2019 loppuun mennessä 5G verkko 7 suurimmassa kaupungissa, joita laajennetaan vähitellen keskustasta asutuskeskuksiin. Telian 5G mobiililaajakaista yhteyksiin tehtyä verkkoa ja sen kattavuutta voi tarkastella tästä. Telialla on tällä hetkellä valikoimissaan muutama 5G liittymä, joista valita. Telian Rajaton 5G liittymissä on 1000 megan ja 450 megan, sekä 300 megan vaihtoehdot.
Elisa 5G liittymä ja verkko
Elisan 5G verkko on käytössä vuonna 2021 yli 20 paikkakunnalla, kaikissa isoimmissa kaupungeissa ja muutamassa lähialueen kaupungissa. Lisäksi Elisan pääkaupunkiseudun 5G verkko on yksi Euroopan laajimmista 5G verkoista. Elisan Saunalahti Huoleton liittymät toimivat 5G valmiudessa 1000 megan, 500 megan ja 300 megan liittymävaihtoehdoissa.
Elisalla on myös laaja valikoima 5G puhelimia ja muita päätelaitteita, jotka käyttävät 5G yhteyttä. Uudet 5G puhelimet, joita Elisalla on valikoimissa/tulossa valikoimaan, ovat:
- Motorola Edge 5G
- Motorola Edge + 5G
- Xiaomi Mi 10 Lite 5G
- Xiaomi Mi 10 5G
- Xiaomi Mi 10 Pro 5G
- OnePlus 8 Pro 5G
- OnePlus 8 5G
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
- Samsung Galaxy S20+ 5G
- Samsung Galaxy S20 5G
- Samsung Galaxy S10 5G
- Huawei Mate 20 X 5G
- OnePlus 7 Pro 5G
- ZTE Axon 10 Pro 5G
Katso myös Elisa Saunalahti kuuluvuuskartta, josta näet missä Elisa 5G liittymä toimii.
DNA 5G liittymä ja verkko
DNA:lla oli 2019 5G verkkoja pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Sipoo) sekä Tampereella ja Turun seudulla (mm. Turku, Raisio, Rusko, Lieto ja Hyvinkää). Lisäksi DNA laajentaa vuoden 2021 aikana 5G verkkoja muuallekin Suomeen, ja kattaa pian yli 20 paikkakuntaa. DNA:n mobiililaajakaista liittymä DNA Liikkuva 5G pitää sisällään muutaman eri nopeudella varustetun 5G vaihtoehdon, jotka ovat 1000 megan ja 400 megan 5G mobiililaajakaista liittymiä. Katso myös DNA 5G kartta DNA kuuluvuuskartta sivustolta.
Katso 5G liittymät kaikilta operaattoreilta!
5G on ennen kaikkea esineiden internetille
5G liittymiä ja verkkoja rakentaessa tavallisen kuluttajan kannattaa huomioida, että 5g verkkoa rakennetaan erityisesti esineiden internetin (IoT) näkökulmasta. Verkon kapasiteetin ja käytön kasvaessa jatkuvasti 5G liittymän hankkimisen jälkeen verkon nopeus ei välttämättä näy yksittäiselle kuluttajalle suurina muutoksina.
Miten saan 5G liittymän käyttöön?
Helpoin tapa saada 5G liittymä on hankkia 5G mobiililaajakaista DNA:n, Telian tai Elisa Saunalahden nettikaupasta. Pakettien hinnat vaihtelevat 300 megasta 1000 megaan, ja hinnat ovat noin 30 eurosta 50 euroon kuukaudessa.
Kannattaako 5G liittymään päivittää vielä?
5G puhelimia on tullut markkinoille jo huomattavasti, joten jos olet etsimässä uutta liittymää, 5G-liittymä voi olla hyvä valinta. Kannattaa huomoida, että samalla tarvitset puhelimen, joka toimii 5G-verkossa.