Ilmainen VPN yhteys | Kannattaako VPN liittymä hankkia?

Kannattaako ilmainen VPN liittymä hankkia? Mitkä ovat VPN yhteyden edut ja haitat? Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin VPN yhteyksistä, ja esittelemme netin suosituimmat VPN ohjelmat. 

Mikä on VPN ohjelma? Kannattaako ilmainen VPN yhteys hankkia?

Voi olla vaikea aluksi hahmottaa, miten VPN toimii. Tässä kappaleessa käymme VPN:n perusominaisuudet läpi, jotta ei tarvitse hankkia sikaa säkissä. Me Netinnopeustesti.com:ssa olemme käyttäneet VPN yhteyttä tietoturvan lisäämiseksi jo vuosia. 

VPN yhteydellä tarkoitetaan virtuaalista erillisverkkoa. VPN ohjelma on virustorjuntaohjelmaan verrattava tietoturvaohjelma, joka suojaa netin käytön yksityisyyttä. VPN on monille tuttu etenkin työpaikoilta ja etätyöskentelystä. Käytännössä virtuaalinen erillisverkko eli VPN ohjaa oman nettiliikenteen toisen tietokoneen (virtuaalipalvelin) kautta niin, että ulkopuoliset eivät pääse nettiliikenteeseen käsiksi, vaikka olisivat samassa WiFi-verkossa. Sama pätee myös ethernet kaapelilla toimivaa LAN yhteyttä käytettäessä.

Tutustu myös suomalaiseen F-Secure Freedom VPN:ään!

Mihin VPN yhteyttä käytetään?

Moni maksullinen VPN ohjelma tarjoaa ilmaisen tarjouksen VPN yhteyden käyttöön. Tällaisissa VPN yhteyksissä ei välttämättä ole kaikkia oheispalveluja käytössä. VPN yhteyden avulla voit piilottaa oman sijaintisi ja tehdä omasta nettiselauksestasi anonyymiä. Tämän lisäksi VPN yhteyttä käytetään myös internet sensuurin ja maantieteellisten estojen (geoblokkaus) kiertämiseen. Monet modernit VPN ohjelmat sisältävät myös mahdollisuuden mainosten estoon ja haittaohjelmien ja virustorjunnan tukeen. Näin voit nauttia netistä ilman ärsyttäviä mainoksia tai pelkoa siitä, että haittaohjelmat käyttäisivät omaa nettiyhteyttä hyödyksi.  VPN ohjelma ja antivirus ohjelma toimivat siis hieman päällekkäin, mutta myös yhteistyössä keskenään.

VPN on muutamassa vuodessa noussut tärkeäksi osaksi netin käyttämisen yksityisyyttä, ja monet valitsevat VPN liittymän käytön myös vapaa-ajalla. Netissä on useita ilmaisia VPN yhteyksiä tarjolla, jotka voi halutessaan päivittää maksulliseen täysversioon.

Lue myös: Kiinteä laajakaista kotiin

Ilmainen VPN yhteys: Hyödyt

VPN yhteyden käytöstä on paljon hyötyjä, jotka liittyvät oman tietokoneen tai älypuhelimen yksityisyyteen ja yhteyden salaukseen.

VPN auttaa sinua verkon yksityisyyden suojaamisessa seuraavasti:

  1. VPN salaa kaiken tietokoneelta tai puhelimesta tulevan nettiliikenteen. Kun olet muodostanut yhteyden VPN palvelimeen, kaikki nettiliikenne on VPN:n avulla salattu ja muuttunut anonyymiksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että edes verkko-operaattori ei voi nähdä mitä netissä tehdään.
  2. VPN ohjelma estää IP osoitteesi näkemisen. Tiesitkö, että kun käytät nettiä, netin kautta toimivat palvelut käyttävät tietokoneesi tai nettiyhteytesi IP osoitetta selvittääkseen, mikä on maantieteellinen lokaatiosi? Kun sinulla on käytössä ilmainen VPN ohjelma, käyttämäsi netin kautta toimivat palvelut eivät näe IP osoitettasi. Sen sijaan palvelut näkevät VPN ohjelmistossa käytössä olevan palvelimen IP osoitteen ja sijainnin, joka voi olla esimerkiksi Helsinki, Tukholma, Lontoo, tai vaikkapa Los Angeles.
  3.  Salasanojen suojaaminen hakkereilta ja urkkijoilta. Jos käytät esimerkiksi kahvilan langatonta wifi verkkoa, verkkorikolliset ja urkkijat voivat päästä saman yhteyden kautta käsiksi niihin arkaluonteisiin tietoihin, joita käsittelet netissä. Tällaisia ovat esimerkiksi salasanat ja maksukorttien tiedot. Kun sinulla on hyvä ja ilmainen VPN ohjelma käytössä, eivät muut voi nähdä omia tietojasi netissä.
  4. Koska VPN yhteys salaa IP osoitteen, ulkopuoliset eivät voi nähdä sijaintiasi netissä. IP osoitteen piilotus toimii esimerkiksi silloin, jos käytät vertaisverkkoihin perustuvia latauksia, haluat kiertää joissain valtioissa olevaa verkkosensuuria tai ohittaa maantieteellisiä estoja (geoblokkaus). Maantieteellisiä estoja on käytössä esimerkiksi useissa videopalveluissa, kuten Netflix, HBO, Amazon Prime ja Hulu.
  5. Jotkut VPN ohjelmistot suojaavat myös suoraan netinkäyttöä. VPN ohjelmassa voi olla käytössä niin sanottu blacklist tietokanta, jonka avulla VPN estää automaattisesti yhteyden silloin, kun käyttäjä pyrkii siirtymään epäilyttävälle sivustolle. Etenkin tietoturva ja haittaohjelma kysymyksissä VPN yhteys on hyvä lisäsuoja antivirus ohjelman tueksi.  Lisäksi jotkut VPN yhteydet estävät myös mainosten ja pop up ilmoitusten ilmestymisen omalle näytölle.

Kun oma puhelin, tabletti tai tietokone on virtuaalisesti erillisessä verkossa, eivät muut samaa verkkoa käyttävät yhteydet pääse päätelaitteen tietoihin käsiksi. Tämä johtuu siitä, että oma laite näyttää ikään kuin olevan muista verkon laitteista erillisessä verkossa.

Miten VPN ohjelma toimii?

VPN:n eli virtuaalisen erillisverkon käyttöönotto on helppoa, mutta tässä kappaleessa keskitymme enemmän teknisiin puoliin. Kaiken keskiössä on omaan puhelimeen tai tietokoneelle ladattava ilmainen VPN ohjelma, joka muodostaa yhteyden toiselle palvelimelle. Ennen kuin VPN yhteys saadaan käyttöön, tulee käyttäjän valita haluttu palvelin ja sen sijainti. Kun käyttäjä yhdistää VPN ohjelman tähän palvelimeen, muodostuu VPN yhteys. VPN ohjelma reitittää kaiken nettiliikenteen valitun palvelimen kautta, joten nettioperaattori ei voi nähdä, mitä verkkosivustoja käytetään.

Lue myös: Hyvä 4G mobiililaajakaista

Kun käynnistät VPN ohjelman, määrität palvelimen ja avaat tämän jälkeen nettiselaimen (esim. Safari, Chrome tai Mozilla Firefox), VPN ohjelma välittää verkosta haetun nettisivun sisällön ja tiedot omalle tietokoneellesi. Sen sijaan nettisivun tietojen perusteella nettisivun ylläpitäjä voi nähdä ainoastaan VPN palvelimen IP osoitteen.

Onko VPN yhteys laillinen?

VPN ohjelman käyttäminen on täysin laillista lähes kaikissa maailman maissa. On olemassa tiettyjä valtioita, jotka ovat kieltäneet VPN yhteyksien käytön. Tällaisia ovat esimerkiksi Kiina. Kiinassa toimii jonkin verran valtion kanssa yhteistyössä toimivia VPN yhteyksiä tarjoavia yrityksiä, mutta suomalaisen netinkäyttäjän näkökulmasta tällaisia VPN ohjelmia emme voi suositella.

Kun valitset VPN yhteyttä, kannattaa tarkistaa VPN ohjelman taustat. Jotkut VPN yhteyksiä tarjoavat yritykset tosiasiassa pyytävät oikeuksia tallentaa selaustietoja ja logeja käyttäjiltään, ja voivat myydä ne myös eteenpäin mainostajille.

VPN Netflix ja muut videopalvelut – Miten ilmainen VPN yhteys auttaa Netflixin katsomisessa?

Ilmainen VPN yhteys kuuluu useiden VPN liittymiä tarjoavien yritysten tarjontaan. Koska monet videopalvelut, kuten Netflix ja HBO, käyttävät osittain maantieteellistä estoa osalle sisällöstään, ilmainen VPN ohjelma auttaa kiertämään kyseistä geoblokkausta. Näin pääset käsiksi koko maailman huippuviihteeseen kaikkialla maailmassa.

Voiko ilmainen vpn ohjelma olla luotettava? Useimmat ilmaiset vpn ohjelmat eivät ole luotettavia. Kannattaa siis valita tarkkaan, minkä VPN ohjelman valitsee. Suoratoisto-, ja videopalvelut käyttävät omaa näkyvää IP osoitettasi määrittäessään, minkä maan ohjelmakirjasto on näkyvissä. Lisenssisyistä johtuen suoratoisto-. ja videopalvelujen ohjelmakirjastot voivat olla hyvin erilaatuisia eri maissa: Esimerkiksi Yhdysvallat ja Japani komeleivat listojen kärkipäässä Netflix nimikkeiden määrässä. Lisenssit vaikuttavat Netflixin ja muiden videopalvelujen jakelusopimuksiin, eli siihen, minkälaista sisältöä eri maissa asuville henkilöille on tarjolla.

Voit käyttää VPN yhteyttä kiertämään geoblokkausta, jolloin Netflix ja muut videopalvelut kuvittelevat, että asut muualla kuin Suomessa, tai että asuisit Suomessa (esim. Yle Areena, kun asut ulkomailla). Näin sinulle aukeaa kaikki sisältö, mitä palvelussa on tarjolla. Valitun virtuaalipalvelimen sijainti vaikuttaa siihen, minkälaista sisältöä VPN yhteydellä on mahdollista nähdä. Jos valitset VPN yhteyden virtuaalipalvelimen sijainniksi esimerkiksi Yhdysvaltojen länsirannikon tai itärannikon, pääset Yhdysvaltoihin suunnattuun sisältöön käsiksi.

Lue myös: Netflix ja netin nopeus

Miten VPN ohjelma suojaa yksityisyyteni?

Luotettava ja hyvä VPN ohjelmisto toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa tietoturvaohjelma. Hyvien VPN ohjelmien taustalla olevat yritykset ovat siis tietoturvayrityksiä. Tietoturvayritykset ovat erikoistuneet tarjomaan suojattuja ja salattuja yhteyksiä asiakkailleen. Tietoturvayhtiöiden kohonnut maineriski edellyttää, että kaikkia asiakkaita kohdellaan samalla tavalla. Netissä on myös paljon hämärältä vaikuttavia VPN ohjelmistoja, joten kannattaa käyttää vain kansainvälisesti tunnettuja VPN ohjelmia, joiden toiminta kestää tarkastelua päivän valossa.

 

Onko ilmainen VPN ohjelma luotettava?

Ilmaiset VPN ohjelmat eivät usein ole turvallisia käyttää. Koska luotettavia VPN ohjelmistoja valmistavat yritykset toimivat bisneslogiikalla, tarvitsee niiden rahoittaa toimintansa myymällä VPN ohjelmistoja ja muita tietoturvapalveluita. Jotkut ilmaiset VPN ohjelmistot pitävät kirjaa käyttäjiensä selaustiedoista ja myyvät nämä eteenpäin kolmansille osapuolille, kuten mainostajille. Kuitenkin on olemassa kourallinen luotettavia VPN yrityksiä, joiden tarjontaan ilmaiset VPN yhteydet kuuluvat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ohjelmiston käyttö voi olla rajoitettua, ja että kaikkia ohjelman lisäosia ei välttämättä pääse käyttämään. Ilmaisen VPN yhteyden ongelma voi olla esimerkiksi netin nopeus, joka ei vastaa luvattua, tai videopalvelujen käyttöä (esim. Netflix). Julkaisemme Netinnopeustesti.com sivustolla jatkuvasti päivittyviä listauksia hyvistä ja luotettavista VPN yhteyksiä tarjoavista yrityksistä. Lisäksi on olemassa maksullisia VPN ohjelmistoja, jotka tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja.

Miten löytää luotettava ja ilmainen VPN ohjelma

Kun olet hankkimassa ensimmäistä VPN ohjelmaa, kannattaa ensin vertailla VPN ohjelmat läpi ja selailla, minkälaisia yksityisyyttä suojaavia ominaisuuksia palveluissa on tarjolla. Kannattaa keskittyä ainakin seuraaviin VPN ohjelman tarjoamiin toimintoihin:

  1. No logging policy. No logging policy eli kirjaamis-, ja rekisteröimiskäytäntö tarkoittaa, että VPN ohjelmistoja tuottava yritys ei tallenna käyttäjän selaushistoriaa. No logging policy on ehdoton edellytys turvalliselle ja luotettavalle VPN ohjelmalle.
  2. Vuodonsuojaukset (Leak protection). Vuodonsuojauksella tarkoitetaan erilaisia verkkoyhteyden eri vaiheissa tapahtuvia suojaustoimenpiteitä, joilla VPN ohjelmistoja tarjoava yritys takaa, että käyttäjän nettiliikenteen tiedot eivät vuoda kolmansille osapuolille ja sitä kautta tietoturvaloukkauksiin. Näitä ovat muun muassa IPv6 vuodonsuojaus, DNS tietueita koskeva vuodonsuojaus, sekä eri selaimien keskinäiseen kommunikointiin liittyvät vuotosuojaukset.

Yhteenveto: Luotettava ja ilmainen VPN yhteys

Luotettavan ja ilmaisen VPN yhteyden löytäminen voi olla haastavaa. Kannattaa tarkistella etukäteen, minkälaisen VPN ohjelman valitsee, jotta voit olla varma palvelun tietoturvasta ja omien tietojesi suojauksesta.