Miten nopea laajakaista tarvitaan Netflixin katsomiseen?

Jos tykkäät striimata videoita netistä eli katsella elokuvia ja tv-sarjoja esimerkiksi sellaisten palvelujen kautta kuin Netflix, HBO Max (Nordic), Elisa Viihde Viaplay ja Yle Areena, kannattaa hankkia tähän sopiva, tarpeeksi nopea nettiliittymä. Yksinkertaisesti sanottuna netin latausnopeus eli download speed on kaikista tärkein mittari sille, kuinka hyvin videoiden katselu sujuu.

Vaikka jotkut käyttäjät voivat kytkeä suoraan oman tietokoneen kaapelimodeemiin ethernet-kaapelilla ja saada näin tasalaatuisen ja vakaan nettiyhteyden videoiden katseluun, kuten YouTubeen ja Netflixiin, useimmissa kotitalouksissa tämä ei ole mahdollista. Joko nettiä käytetään mobiililaitteilla tai käyttäjiä on yksinkertaisesti liian monta siihen, että nettiyhteyden voisi jakaa kaikille ethernet-kaapelin avulla.

 Jos netflix pätkii, syynä voi olla liian hidas netti tai usean laitteen käyttäminen samaan aikaan

Muista, että tarjouksen nopeus on maksiminopeus

Ota myös huomioon, että kun kyseessä on kiinteä laajakaistaliittymä, laajakaista tarjous sisältää yleensä tiedon laajakaistan maksiminopeudesta kissan kokoisilla kirjaimilla. Sen sijaan keskimääräinen nopeus ja miniminopeus löytyvät sopimuspapereista.

Jos laajakaistaliittymä tarjous sisältää esimerkiksi merkinnän “50 Mbit/s”, tarkoitetaan tällä maksiminopeutta. Riippumatta siitä, mitä tarjouksessa on sanottu, nettinopeus kannattaa testata netin nopeustestillä. Tämä auttaa sinua myös todentamaan mahdollisessa ongelmatilanteessa, että oma nettiliittymä ei vastaa valittua liittymänopeutta ja sitä, mitä tarjouksessa on mainittu. Netin nopeustestin tekemisen jälkeen laajakaista vertailu on helppo tapa napata sopivin liittymä itselle.

Lista: Tarvittavat nettinopeudet erilaisille toiminnoille netissä

Alla olevasta listasta saat helposti käsityksen siitä, mikä on tarvittava latausnopeus tietyille toiminnoille netin kautta.

  • 1 Mbit/s: 1 megabitin sekuntinopeus riittää pakatun musiikin lataukseen netistä (esim. MP3 muodossa). Lisäksi 1 megan netti riittää heikkolaatuisten videoiden katseluun omasta puhelimesta tai tietokoneelta. 1 megan netti toimii myös tavallisessa netin käytössä ja esim Spotifyä kuunnellessa.
  • 2 Mbit/s: 2 megan netti riittää kaikkiin toimintoihin, joihin myös 1 megan netti riittää. Lisäksi tällä voidaan kuunnella ja striimata parempilaatuista musiikkia ja heikkolaatuista (SD) videoita oman television kautta.
  • 5 Mbit/s. 5 megan netti riittää korkealaatuisten HD-videoiden katseluun netistä, kun niiden resoluutio on korkeintaan 720 px.
  • 10 Mbit/s. 10 megan netti on normaalisti pienin ja halvin nettiliittymä, joita operaattorit tarjoavat tavallisille kuluttaja-asiakkaille. 10 megan netillä voi katsoa korkealaatuisia videoita (Full HD), joiden resoluutio on korkeintaan 1080p. Lisäksi samaan aikaan toistuu helposti myös ääniraita.
  • 25 Mbit/s. 25 megan netti riittää jo 4K videoiden katseluun.

10 megan laajakaista riittää normaalisti tavallisten Netflix elokuvien ja YouTuben käyttöön, myös mobiililaitteilla.

Kannattaa ottaa huomioon, että kaikki kyseiset laskelmat eri nettinopeuksille sisältävät oletuksen, jonka mukaan laajakaista liittymä on vain yhden tietokoneen tai puhelimen käytössä. Jos oma laajakaistamodeemi on jatkuvasti usean eri laitteen käytössä samaan aikaan, ei yhtä laadukasta kuvaa voida lähettää moneen eri laitteeseen samaan aikaan. Jos omaa laajakaistaa käyttää moni eri laite joilla katsotaan Netflixiä, kuvanlaatu kärsii kaikilla laitteilla liian hitaalla nettiyhteydellä. Jos käyttäjiä on kaksi, ja molemmat haluavat katsoa 4K-laatuista videota, on hyvä hankkia suoraan 50 Mbit/s laajakaista kotiin.

Striimauspalvelujen kuten Netflix, Viaplay, HBO Nordic ja YouTube katseluun riittää siis myös 10 megan netti, kunhan samaan aikaan kaistaa eivät käytä muut laitteet. Toisaalta kyse on myös siitä, minkälaisella laitteella leffoja ja sarjoja katsotaan. Jos oma televisiosi on varustettu 4K tai Full HD ominaisuuksilla, haluat varmasti myös, että Netflixin leffat tai YouTuben videot toimivat kristallin kirkkaina ja paremmalla HD laadulla.

Miten oman wifi yhteyden saa nopeammaksi videoiden katselua varten?

  1. Paras tapa saada parempi ja nopeampi wifi yhteys on hankkia tarpeeksi nopea laajakaista liittymä, joka toimii moitteetta omalla alueella. Ennen uuden liittymän hankkimista, testaa oman liittymän nopeus testin avulla. Tällöin saat selkeän käsityksen siitä, minkälainen nopeus sinulla on tällä hetkellä. Voit myös verrata tämänhetkistä netin nopeutta Netflixin tai HBO:n kuvanlaatuun, jos uusi nettiliittymä kiinnostaa.
  2. Toinen tärkeä seikka on se, että olet suojannut oman langattoman wifi reitittimen (laajakaista modeemi) salasanalla. Kun langaton verkkoyhteys on suojattu salasanalla, voit olla varma siitä, että muut verkon käyttäjät eivät kuormita omaa nettiäsi salaa. Wifi modeemit ovat yleensä salasanalla suojattuja suoraan, ja salasanan saa modeemin asetuksista päälle tai pois.
  3. Kolmas seikka on panostaa hyvään reitittimeen tai modeemiin. Koska laajakaistan käytössä nettiliittymän nopeudessa on merkitystä myös päätelaitteella eli moodeemilla, wifi yhteyden saa viritettyä huippuunsa oikealla päätelaitteella. Parhaat langattomat reitittimet ovat nykyään Dual Band-teknologialla varustettuja. Tällöin käytössä on kaksi eri siirtokaistaa samaan aikaan, jotka ovat 2.4 GHz ja 5.0 GHz.