Nettiyhteyden nopeus voi sekä ihastuttaa että vihastuttaa. Etenkin jos netti on hidas tai nettiyhteys pätkii, voi ketä tahansa alkaa sapettaa muutamassa sekunnissa. Suomalaiset ovat hyvin tottuneita siihen, että nopea netti toimii sekä kaupungissa että kesämökillä, ja jos näin ei syystä tai toisesta ole, kannattaa oma nettiliittymä tarkistaa.
Hidas netti: 9 vinkkiä nopeampaan nettiin
Mutta mikä neuvoksi, jos netti pätkii eikä nettinopeus vaikuta vastaavan sitä, mitä nettiliittymä tarjous sanoi? Seuraavaksi esittelemme 10 vinkkiä, joilla oma netin nopeus voidaan saada viritettyä huippuunsa.
Muista myös puhelinliittymä vertailu, josta löydät parhaat liittymätarjoukset!
1. Netin nopeustesti auttaa: Tarkista nettiliittymän nopeus
Ensimmäinen neuvo on testata oma nettinopeus. Nettinopeus testi kertoo helposti alle minuutissa, mikä on oman nettiliittymän oikea latausnopeus ja lähetysnopeus. Kun teet nettinopeus testin, saat arvailujen sijaan aitoa dataa omasta nettiyhteydestäsi. Jos sinulla on esimerkiksi kiinteä laajakaista, jonka nopeus (maksiminopeus) on 100 Mbit/s ja netin nopeustesti ilmoittaa liittymän nopeudeksi vain 10 Mbit/s (latausnopeus), tulisi omien hälytyskellojen soida.
Koska laajakaistatarjouksissa ilmoitettu nopeus on vain maksiminopeus eikä tarkoita todellista liittymän nopeutta, kannattaa tarkistaa oman laajakaistaliittymän sopimus. Liittymäsopimuksessa tulisi olla merkintä sekä nettiyhteyden miniminopeudesta, maksiminopeudesta että keskinopeudesta.
Jos sinulla on käytössä nopea 4G mobiililaajakaista, kannattaa muistaa että puhelimen netin nopeus voi vaihdella puhelimen sijainnin ja verkkoyhteyden kunnon mukaan. Älypuhelimen 4G nopeus käytännössä voi olla siis joillakin alueilla huomattavasti heikompi kuin luvattu. Etenkin katvealueilla käytössä voi olla ainoastaan 2G tai H-verkko.
2. Tarkista, että oma antivirus (virustorjuntaohjelma) on päivitetty
Haittaohjelmat ovat yksi syy nettiyhteyden hidastumiselle. Haittaohjelmilla tarkoitetaan mitä tahansa tietokoneen tai älypuhelimen toimintaa haittaavia tai vaurioittavia ohjelmia. Yksi tavallisimmista oireista, joista voi tunnistaa viruksen tai haittaohjelman pesivän omassa laitteessa, on huomattavasti hidastunut netin nopeus. Jotkut haittaohjelmat ja virukset toimivat kaappaamalla osan netin nopeudesta haittaohjelman käyttöön. Tämä näkyy käyttäjälle hitaasti netin nopeuden hidastumisena. Esimerkiksi nettisivujen aukeaminen voi kestää huomattavasti kauemmin kuin aikaisemmin.
Lue myös: Netflix ja laajakaistan nopeus
Jos netti pätkii tai nettiyhteys on hidas, se ei tietenkään aina tarkoita, että omassa älypuhelimessa tai tietokoneessa olisi verkkoa hidastava haittaohjelma tai virus. Jos epäilet kuitenkin, että oma netin nopeus on tippunut haittaohjelman tai viruksen takia, tarkista vielä muutkin mahdolliset oireet:
- Käyttöjärjestelmän kaatuminen aikaisempaa useammin. Tuntuuko, että ohjelmat eivät avaudu tietokoneella kunnolla, tai että koko Windows kaatuu useammin kuin aiemmin?
- Tarkista tietokoneen tai älypuhelimen muisti ja levytila. Jos jostain syystä kiintolevy tai muisti on täynnä, vaikka et ole asentanut laitteeseen uusia ohjelmia, voi syynä olla virus tai haittaohjelma.
Päivitä siis antivirus ohjelma ajan tasalle ja skannaa kone mahdollisilta haittaohjelmilta. Netistä löytyy myös ilmaisia laitetta ja nettiyhteyttä nopeuttavia ohjelmistoja, joista tunnetuimpia on mm. CC Cleaner.
3. Tarkista wifi verkon häiriöt
Wifi verkko eli langaton verkkoyhteys voi häiriintyä monesta eri syystä. Esimerkiksi langattomat kaiuttimet tai muut langattomat laitteet voivat häiritä langattoman nettiyhteyden toimintaa, jos ne toimivat samalla taajuudella. Uudet modeemit ja langattomat wifi reitittimet luovat wifi verkon 2,4 Ghz ja 5 Ghz taajuuksille, joita siis voi käyttää moni muukin kodin laite.
Jos epäilet, että jokin muu kotona wifiyhteyttä käyttävä laite aiheuttaa langattomaan nettiyhteyteen häiriöitä, tähän on helppo ratkaisu: Siirrä laitteet (tai langaton wifi reititin) kauemmaksi toisistaan, esimerkiksi viereiseen huoneeseen.
Jos käytössä on vanha single band modeemi, voi olla hyvä vaihtaa modeemia. Moni uusi laajakaista modeemi on varustettu dual band tekniikalla, jolloin langaton verkko voi käyttää sekä 2,4 Ghz että 5 Ghz taajuutta. Näin saat vaihdettua langattoman verkon taajuutta, jos muut kodin laitteet häiritsevät langatonta verkkoyhteyttä.
4. Laajakaista modeemi ja wifi reititin: Tarkista laitteiden fyysinen sijainti
Muiden wifi taajuuksia käyttävien laitteiden lisäksi laajakaistamodeemin ja langattoman wifi reitittimen fyysinen sijainti kannattaa tarkistaa, jos tuntuu että langaton verkko ei toimi tietyssä kohdassa huoneistoa tai taloa. Etenkin oman kodin kantavat sisäseinät voivat paksuutensa vuoksi estää wifi signaalia toimimasta kunnolla. Jos langattoman nettiyhteyden muodostava wifi reititin on sijoitettu huoneen nurkkaan, langattoman wifin signaali ei välttämättä ulotu koko huusholliin.
Tähänkin vaivaan on helppo ratkaisu. Laita wifi modeemi oman kodin keskiosaan, jotta signaali kantaa muuallekin taloon. Jos omassa kodissa on kaksi kerrosta, kannattaa langaton wifi modeemi laittaa alemman kerroksen yläseinään.
Jos omassa kodissa on paljon neliöitä ja tuntuu, että yksi laajakaistamodeemi ei luo tarpeeksi laajaa wifi verkkoa, kannattaa lisäksi hankkia langaton tukiasema wifi verkolle. Tällainen WLAN laajennin (WLAN repeater) toimii toistamalla samaa yhteyttä verkkoon niin, että langattoman WLAN yhteyden toimintasäde laajenee.
Lue myös: Kannattaako 5G liittymä hankkia jo vuonna 2020?
5. Koita ethernet kaapelin käyttöä
Ongelma voi olla myös ainoastaan WLAN yhteydessä. Välillä wifi yhteys ei syystä tai toisesta toimi. Jos nettiä käytetään pöytäkoneella, kannettavalla tietokoneella tai pelikonsolilla, voidaan kyseisiä laitteita käyttää myös ethernet kaapelilla. Ethernet kaapelia voidaan käyttää joko laajakaistamodeemin LAN portin välityksellä, tai suoraan seinässä olevan LAN-portin kautta, jos käytössä on kaapeliyhteyden kautta toimiva laajakaista. Ethernet kaapelin asentaminen omaan laitteeseen on erittäin helppoa, ja se voi tasoittaa nettiyhteyden nopeuseroja ja nopeuttaa omaa laajakaistayhteyttä.
Kuinka paljon ethernet kaapelin käyttö (WLAN -> LAN) voi nopeuttaa omaa nettiyhteyttä?
Tähän on vaikeaa antaa tyhjentävää vastausta, sillä nopeuden muutos riippuu käytössä olevasta nettiyhteydestä ja käytössä olevasta ethernet kaapelista. Ethernet kaapelit jaetaan kategorioihin niiden tiedonsiirtokyvyn perusteella. Puhutaan eri cat-luokista, joita ovat esimerkiksi Cat 6, Cat 6a ja Cat 7 ethernet kaapelit. Mitä suurempi on ethernet kaapelin kategorian perässä oleva numero, sitä nopeampaan tiedonsiirtoon kaapelilla pystytään. Myös käytössä oleva ethernet verkkotekniikka vaikuttaa. Käytössä olevia verkkotekniikoita ovat muun muassa Fast Ethernet, Gigabit Ethernet ja 10 Gb Ethernet.
6. Käynnistä laajakaista modeemi uudelleen
Reboot eli uudelleenkäynnistys on modernin teknologian mystisimpiä ja usein toimivimpia vianmääritysratkaisuja mihin tahansa ongelmaan. Uskomatonta mutta, yleensä laajakaistamodeemin uudelleenkäynnistys toimii syystä tai toisesta. Yleensä myöskään operaattorien asiakaspalvelut eivät osaa kertoa minkä takia modeemin uudelleenkäynnistys tai reboot toimivat. Jos tuntuu että oma nettiyhteys ei toimi tai hidastelee, käynnistä modeemi uudelleen. Muista odottaa käynnistyksen osalta parikymmentä sekuntia, jotta modeemissa oleva jännite häviää. Vertaa laajakaista liittymät, sillä laajakaistojen hintavertailulla voit myös säästää rahaa.
7. Vaihda käytössä oleva WLAN kanava
Lähes jokainen markkinoilla oleva LAN modeemi on varustettu mahdollisuudella vaihtaa WLAN kanava. Kanavia on yleensä 11 kappaletta (1-11). Modeemit voivat yleensä automaattisesti vaihtaa langattoman verkon kanavaksi sen kanavan, joka on kaikista vähiten ruuhkautunut (muun muassa naapurien WLAN verkot voivat käyttää samoja kanavia). Erinumeroiset kanavat toimivat yleensä samalla taajuusalueella. Jos oman langattoman verkon kanavaksi on valittu vaikkapa 4, ja naapurien wlan kanaviksi on määritelty kanavat välillä 3-5, toimivat kyseiset kanavat samalla taajuusalueella. Tämän vuoksi langaton verkko voi toimia hitaasti. Mitä isompi on WLAN kanavan numero, sitä parempi häiriönsietokyky kanavalla on. Paras tapa löytää hyvä WLAN kanava on kokeilla kaikki kanavat läpi 1-11 niin, että aloitat isoimmasta kanavasta.
8. Tarkista VPN yhteytesi tila ja palvelimen sijainti
VPN yhteys hidastaa normaalisti nettiyhteyttä jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että VPN ohjelmisto joutuu salaamaan erikseen jokaisen datapaketin, joka yhteyden kautta ladataan tai lähetetään. Jos käytät VPN yhteyttä, on hyvä tarkistaa, mikä on valittu VPN yhteyden sijainniksi. Tällä voi olla vaikutusta netin nopeudelle. VPN yhteyden nopeus on riippuvainen omasta netin nopeudesta, eikä VPN yhteys voi toimia nopeammin kuin oma nettiyhteys antaa.
Yksi tapa nopeuttaa omaan VPN yhteyttä on palvelimen maantieteellisen sijainnin (geolocation) vaihtaminen mahdollisimman lähelle omaa fyysistä sijaintiasi. Tämä voi nopeuttaa omaa nettiyhteyttä johtuen VPN yhteyden palvelimen ja oman fyysisen sijainnin välisestä pienemmästä latenssista.
9. Vertaa nettiliittymät ja vaihda operaattoria tarvittaessa
Jos netti nopeustestin perusteella oma kiinteä laajakaista tai mobiililaajakaista ei kuitenkaan toimi luvatulla tavalla, ei ongelmaa tarvitse tämän pidemmältä etsiä. Nettliittymän keskimääräinen nopeus on palvelulupaus, ja voidaan tulkita virheeksi kuluttajansuojalain perusteella. Ongelmatilanteessa kannattaa siis purkaa sopimus ja vertailla uusi nettiliittymä. Myös operaattorin vaihto voi tulla kyseeseen.