Laajakaista kotiin: Katso laajakaista vertailu ja valitse sopivin netti!

Laajakaistaliittymän ansiosta koko perhe pystyy käyttämään nettiä kotona helposti ja vaivattomasti. Tehokas laajakaista takaa esimerkiksi sen, että suoratoistopalveluiden katselu onnistuu helposti ja lasten pelihetket sujuvat ongelmitta. Katso alta laajakaistaliittymät ja mobiililaajakaistaliittymät.

Laajakaistojen hinnoittelussa voi kuitenkin esiintyä suuriakin eroja, sillä niiden hinnat vaihtelevat sen mukaan, millä alueella yhteys sijaitsee, kuinka nopea netti on ja mitä muita ominaisuuksia pakettiin sisältyy. Koska monet suomalaiset kotitaloudet hyödyntävät laajakaistaa, suuri kysyntä on johtanut siihen, että markkinoilta löytyy tänä päivänä valtava määrä erilaisia laajakaistoja.

Laajakaistaliittymät sopivat moneen eri käyttötarkoitukseen. Tästä syystä markkinoiden operaattorit tarjoavat erilaisia laajakaistatyyppejä moneen eri makuun, olitpa sitten nettiyhteyttä päivittäin tarvitseva yrittäjä, satunnainen surffailija, sosiaalisen median suurkuluttaja, IT-alan työntekijä tai opiskelija. Laajakaistaliittymien suuren kysynnän ansiosta myös tarjonta on laajaa, ja valikoimasta löytyy varmasti sopivia vaihtoehtoja jokaiseen kotiin ja jokaiselle budjetille.

Parhaimman laajakaistan löytämiseksi on tärkeää, että muistat vertailla laajakaistaliittymät huolellisesti keskenään. Laajakaistavertailun avulla näet helposti markkinoiden koko tarjonnan, jolloin voit rauhassa vertailla vaihtoehtoja keskenään ja päättää, mikä näistä laajakaistoista sopii parhaiten juuri sinulle – tietysti kaikkein kilpailukykyisimpään hintaan.

Tutustumme tässä artikkelissa paremmin eri laajakaistatyyppeihin ja jaamme vinkkejä siihen, mitä laajakaistavertailussa kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi pääset tässä artikkelissa tutustumaan paremmin laajakaistojen hinnoitteluun ja kerromme sinulle myös tarkemmin siitä, mistä ominaisuuksista paras laajakaista on mahdollista tunnistaa. Löydät artikkelista lyhyet esittelyt myös kotimaisista laajakaistoja tarjoavista operaattoreista eli Elisasta, Teliasta, DNA:sta ja Moista.

Laajakaista vertailu

Laajakaista vertailu tarkoittaa eri operaattorien tarjoamien laajakaistaliittymien hintojen ja ominaisuuksien vertaamista toisiinsa. Laajakaistaliittymiä kannattaa aina vertailla, sillä vain tällä tapaa pystyt selvittämään varmasti, minkä operaattorin tarjoama laajakaista sopii parhaiten juuri sinun omiin tarpeisiisi.

Tänä päivänä markkinoilta löytyy useita eri laajakaistatyyppejä, jotka tarjoavat eri nopeuksilla ja ominaisuuksilla varustettuja laajakaistaliittymiä eri hintaan. Parempi laajakaistaliittymä maksaa loogisesti enemmän, mutta vertailun avulla pystyt helpommin selvittämään, mikä laajakaistaliittymistä on paras ja edullisin juuri omaan käyttötarkoitukseesi.

Vertaa laajakaistatarjouksia helposti toisiinsa verkossa ja selvität näin, mikä laajakaista on sinun tarpeisiisi parhaiten sopiva liittymä. Laajakaista vertailu auttaa kokoamaan yhteen ja samaan paikkaan useiden eri operaattoreiden tarjoamat laajakaistaliittymät, jonka pohjalta annettujen tietojen perusteella voit helposti kilpailuttaa liittymät ja valita näiden vaihtoehtojen joukosta parhaan liittymän omaan käyttöösi. Lisäksi ilmainen netin nopeustesti kertoo, mikä nykyisen laajakaistasi nopeus on. Tämä helpottaa paremman liittymän etsimisessä.

Voit aloittaa liittymien vertailun tarkistamalla jokaisen operaattorin saatavuus omalla kotipaikkakunnallasi. Tämä selviää vierailemalla operaattorin kotisivuilla ja syöttämällä sinne oman kotiosoitteesi, jonka jälkeen operaattori kertoo, onko sillä tarjottavana laajakaistapalveluita kyseiseen postiosoitteeseen.

Useimmissa tapauksissa valokuitu- tai kaapeliyhteys on aina paras valinta. Jos kiinteää laajakaistaa ei omassa postiosoitteessa kuitenkaan ole saatavilla, riittää aktiiviseen käyttöön myös tehokas hybridi- tai mobiililaajakaista, jonka toimintaa on mahdollista parantaa esimerkiksi erikseen asennettavalla ulkoantennilla. Pidä kuitenkin mielessä, että edullisin laajakaista ei aina ole paras, vaan tärkeintä on se, että laajakaista vastaa omia käyttötarpeitasi.

Kiinteä laajakaista vertailu auttaa usein säästämään selvää rahaa kotitalouden kuukausittaisissa kustannuksissa. Kun muistat kilpailuttaa laajakaistat, voit ensinnäkin selvittää, millaisia vaihtoehtoja sinulla on saatavilla omaan postiosoitteeseen, sillä toinen operaattori voikin yllättäen tarjota samaan osoitteeseen kaapeliverkkoa tai ensimmäistä operaattoria huomattavasti tehokkaampaa nettiyhteyttä.

Kiinteä laajakaista kotiin

Kiinteän laajakaistan valintaan vaikuttaa monta eri seikkaa. Pääsääntöisesti voidaan kuitenkin sanoa, että netin käytöstä riippumatta kaikkein kannattavin vaihtoehto on valita kotiin kiinteä valokuitu- tai kaapeliyhteys. Eri laajakaistatyypeistä kerromme tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Valokuitu- ja kaapeliyhteydet sopivat nimenomaan päivittäiseen netin käyttöön varsinkin sellaisissa talouksissa, joissa on useampi aktiivinen netinkäyttäjä. Valokuitu- ja kaapeliyhteyksien rinnalla toimii myös liikkuvia laajakaistoja eli mobiililaajakaistoja, jotka riittävät tänä päivänä jo varsin hyvin vaativaankin netin käyttöön. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että kiinteä laajakaista hankitaan aina kotitalouden sijainnin perusteella, ja aivan kaikkiin talouksiin näitä valokuitu- tai kaapeliyhteyksiä ei välttämättä ole saatavilla, jolloin näissä tapauksissa mahdollisimman nopeaa mobiililaajakaistaa kannattaa harkita.

Kiinteiden laajakaistaliittymien saatavuus vaihtelee alueittain. Valokuituyhteydet tarjoavat erittäin nopeita nettiyhteyksiä, mutta näiden yhteyksien saatavuus riippuu pitkälti siitä, millä alueella laajakaistaa etsivä kotitalous sijaitsee. Tässä mielessä silloin, kun laajakaistan hankinta tulee ajankohtaiseksi, kannattaa ehdottomasti ensimmäisenä tarkistaa, millaisia yhteyksiä omasta postiosoitteesta löytyy. Ajankohtaista tietoa laajakaistojen tarjonnasta löydät suoraan operaattorien kotisivuilta.

Kiinteiden laajakaistaliittymien nopeuksissa on myös suuria eroja ja se näkyy myös hinnassa. Ennen laajakaistan hankintaa kannattaakin selvittää, millaiseen tarkoitukseen laajakaistaa käytettäisiin juuri omassa taloudessa. Esimerkiksi kahden hengen kotitalouteen, jossa nettiä käytetään iltaisin pääasiassa sosiaalisessa mediassa surffailuun, ei välttämättä tarvitse hankkia sitä kaikkein kalleinta ja nopeinta laajakaistaa. Jos taas kotitaloudesta löytyy useampi aktiivinen netinkäyttäjä, liian hidas nettiyhteys tulee todennäköisesti aiheuttamaan vain turhaa kiukuttelua.

On siis otettava huomioon, että vaikka itse netin käyttö olisi satunnaista, mutta jos samassa kotitaloudessa asuu vaikkapa 5-henkinen perhe, on tällöin kannattavaa valita nopeampi laajakaistaliittymä. Lisäksi on tärkeää, että laajakaistaliittymä vastaa käyttötarkoitusta. Esimerkiksi HD- ja 4K-videokuvalla varustetut suoratoistopalvelut vaativat huomattavasti nopeampaa nettiyhteyttä kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa surffailu, sähköpostien lukeminen tai satunnainen uutisartikkelien selailu. Myös etänä työskentely, suoratoisto, pelaaminen ja suurten tiedostojen lataaminen vaativat normaalia suurempaa kaistanleveyttä, joten tällöin on hyvä varmistaa, että käytössä on nopea laajakaistaliittymä.

Mikä on laajakaista?

Laajakaista tarkoittaa nopeaa nettiyhteyttä, joka on aina avoin. Laajakaistalla voidaan viitata sekä kiinteään laajakaistaan, eli antennipistokkeen tai modeemin kautta toimiviin laajakaistaliittymiin että täysin langattomiin liikkuviin laajakaistoihin, joita kutsutaan mobiililaajakaistoiksi.

Laajakaistalla tarkoitetaan sellaisen nettiyhteyden kaistaleveyttä, joka on vähintään 512 kbit/s. Laajakaistan nettiyhteyden tarjoama kaistaleveys on esimerkiksi puhelinliittymän nettiyhteyttä nopeampi, joten se soveltuu paremmin jaettavaksi koko kotitalouden käyttöön. Vertaa puhelinliittymät, jotta löydät parhaan liittymän helposti.

Valokuitu- ja hybridilaajakaistat

Valokuitulaajakaista muodostuu nimensä mukaisesti ohuesta lasista valmistetusta johtimesta, jota kutsutaan valokuiduksi. Koska valokuitukaapelin signaali siirtyy valon muodossa, se kykenee tarjoamaan teoriassa lähes rajattomalla kaistanleveydellä varustetun nettiyhteyden.

Valokuitukaapeli on siinä mielessä tehokas valinta, että sen nopeuteen ei vaikuta esimerkiksi kotitalouden etäisyys tai se, kuinka monta ihmistä käyttää verkkoa samaan aikaan. Kaapelin asentaminen on kuitenkin moniin muihin laajakaistayhteyksiin verrattuna huomattavasti kalliimpaa, joten se ei ole saatavilla kaikkialla Suomessa. Tällöin hyvänä valintana voi toimia hybridilaajakaista, joka yhdistää nimensä mukaisesti kiinteän laajakaistan ja mobiililaajakaistan.

4G- ja 5G-laajakaistat

Mobiililaajakaista eli liikkuva laajakaista on kätevä valinta kuluttajalle, joka haluaa nettiyhteyden kulkevan aina mukana. 4G laajakaista ja 5G laajakaista ovat samannimisiä verkkoja hyödyntäviä mobiiliyhteyksiä, jotka voivat olla fiksuja valintoja silloin, kun omaan osoitteeseen ei ole saatavilla valokuitua tai kaapeliverkkoa.

Mittausten mukaan 4G-verkon nopeus on kuitenkin suuren kysynnän vuoksi hidastunut viimeisten vuosien aikana ja tästä syystä monet kuluttajat ovat kallistuneet tuoreemman 5G-laajakaista valintaan. 5G-verkon kuuluvuus on kuitenkin vielä toistaiseksi saatavilla vain rajoitetuilla alueilla, vaikka kotimaiset operaattorit pyrkivät laajentamaan verkkoa mahdollisimman nopeasti.

Laajakaista tarjous

Uutta laajakaistayhteyttä suunnittelevan kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan laajakaista tarjous. Laajakaista tarjouksella tarkoitetaan operaattorin tarjoamaa, yleensä määräaikaista hintaetua, joka on suunnattu uusille asiakkaille.

Jotkut operaattorit tarjoavat näitä hintaetuja myös vanhoille asiakkailleen, mutta näihin tarjouksiin törmää harvemmin. Hintaetua voi kuitenkin odottaa niissä tapauksissa, jos päätät vaihtaa operaattorilta toiseen, jolloin vanha operaattori ottaa sinuun todennäköisesti yhteyttä tarjoten edullisempaa hintaa, jotta jäisit kyseisen operaattorin asiakkaaksi pidemmäksi aikaa.

Paras laajakaista

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että hyvä laajakaista on sellainen laajakaista, joka vastaa hinta-laatusuhteeltaan parhaiten tarpeisiisi. Näin ollen laajakaista vertailun tarkoituksena ei ole löytää kaikkein halvin liittymä, vaan pikemmin parhaalla hinta-laatusuhteella varustettu liittymä, joka sopii parhaiten juuri siihen käyttötarkoitukseen, johon alunperin liittymää haet.

Hyvä laajakaista voi kuitenkin olla myös edullinen laajakaista – tätä ei kannata unohtaa. Juuri laajakaista vertailun ansiosta kuluttajilla on mahdollisuus nähdä, mikä operaattoreista tarjoaa omaan käyttötarkoitukseen sopivinta laajakaistaliittymää edullisimpaan hintaan. Parhaimmillaan laajakaista kilpailutus voi säästää vuodessa jopa satojen eurojen edestä rahaa.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että parhaan laajakaistan löytäminen riippuu pitkälti siitä, missä asut. Laajakaistan hinta on sidottu myös kysynnän ja tarjonnan väliseen suhteeseen, joten monissa suuremmissa kaupungeissa kiinteiden laajakaistaverkkojen tarjonta on suurempi, jolloin myös hinnat ovat edullisempia.

Kaupunkien laajakaistaliittymien edullisemmat hinnat johtuvat sekä pienemmistä ylläpitokustannuksista että kovemmasta kilpailusta, sillä asiakkaita on suuremmissa kaupungeissa enemmän, jonka vuoksi operaattorien on myös tarjottava kilpailijoitaan edullisempia hintoja.

Laajakaistan ostossa kannattaa ottaa huomioon myös modeemi, jota ilman kiinteää nettiyhteyttä ei voida asentaa. Modeemi on monelle ensi kertaa laajakaistaa hankkivalle kuluttajalle odottamaton yllätys, sillä uuden modeemin hinnat voivat liikkua operaattorista riippuen jopa sadoissa euroissa. Lisäksi on mahdollista, että yhden palveluntarjoajan välittämä modeemi ei välttämättä olekaan yhteensopiva toisen palveluntarjoajan kanssa, joten myös modeemin yhteensopivuus kannattaa tarkistaa ennen laajakaistan hankintaa.

Taloyhtiön laajakaista

Kun puhutaan useamman kotitalouden taloyhtiöstä, taloyhtiölaajakaista tulee lähes poikkeuksetta huomattavasti järkevämmäksi hankinnaksi kuin se, että jokainen kotitalous asentaisi kotiinsa erillisen laajakaistan.

Taloyhtiölaajakaistan saatavuus riippuu taloyhtiön sijainnista, mutta useimmiten tarjolla on valokuitu- ja kaapelilaajakaistan lisäksi 5G-yhteydellä varustettuja mobiililaajakaistoja sekä hybridilaajakaistoja. Taloyhtiölaajakaista takaa, että jokainen taloyhtiöön kuuluva huoneisto voi nauttia nopeasta nettiyhteydestä edulliseen hintaan.

Myös taloyhtiön kannattaa pyytää tarjouksia useilta eri operaattoreilta samanaikaisesti ja verrata niiden hintoja, kaistaleveyttä ja muita ominaisuuksia keskenään. Kilpailutus on kuitenkin tehtävä aina taloyhtiön toimesta, sillä yksittäiset asukkaat eivät voi kilpailuttaa taloyhtiön yhteisessä käytössä olevaa laajakaistaa. Jos nykyisen laajakaistan kanssa esiintyy ongelmia, asia kannattaa ottaa puheeksi esimerkiksi taloyhtiön kokouksessa, jolloin kilpailutusta ja laajakaistan vaihtoa voidaan pyytää isännöitsijältä.

Mistä tietää onko taloyhtiössä laajakaista?

Kun muutat uuteen asuntoon, voit helposti selvittää, onko taloyhtiössä laajakaista. Yleensä taloyhtiö ilmoittaa kaikkien vapaassa käytössä olevasta nettiyhteydestä jo vuokrailmoituksessa tai viimeistään näytössä. Usein taloyhtiöiden käyttämät laajakaistat tukevat ethernet-tekniikkaa, jonka ansiosta asukas ei tarvitse nettiyhteyden aktivointiin erillistä modeemia.

VDSL-tekniikkaa tukeva laajakaista puolestaan vaatii sen, että myös asukkaat hankkivat asuntoonsa erillisen modeemin. Joissakin asunnoissa modeemi voi olla jo valmiiksi, mutta nämä seikat kannattaa varmistaa aina hyvissä ajoin ennen muuttoa. Teleoperaattorit myyvät modeemeja myös edulliseen ja kuluttomaan kuukausihintaan, jolloin uuden modeemin hankinnasta ei synny liian kallista kertaostosta. Jos laajakaistan suhteen herää kysyttävää, helpoiten kysymyksiin saa vastauksen ottamalla yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään.

Elisa laajakaista

Elisan laajakaistalla tarkoitetaan Elisan verkossa kulkevaa kiinteää laajakaistaa. Voit tarkistaa Elisan kiinteän laajakaistan saatavuuden syöttämällä kotiosoitteesi Elisan kotisivuilla, jonka jälkeen järjestelmä kertoo, millaisia vaihtoehtoja Elisalla on tarjottavana kyseiseen postiosoitteeseen.

Elisa nettiliittymät kiinteällä laajakaistalla ovat tällä hetkellä:

  • Elisa Netti kotiin S
    50 megan nettiyhteydellä varustettu nettiyhteys sopii satunnaiseen videoiden katselemiseen ja musiikin kuunteluun 1–2 hengen kotitalouteen ja 1–4 laitteelle.
  • Elisa Netti kotiin M
    100 megan nopeudella varustettu nettiyhteys sopii leffojen ja sarjojen suoratoistoon, videopuheluiden soittamiseen sekä satunnaiseen online-pelaamiseen 3–4 hengen kotitalouteen ja 5–9 laitteelle.
  • Elisa Netti kotiin L
    250 megan nopeudella varustettu nettiyhteys sopii 4K-leffojen ja sarjojen suoratoistoon, etätyöhön ja opiskeluun sekä aktiiviseen online-pelaamiseen yli 4 hengen kotitalouksille ja 10–15 laitteelle.
  • Elisa Netti kotiin XXL
    1000 megan nopeudella varustettu nettiyhteys sopii 8K-leffojen ja sarjojen suoratoistoon, vaativampaan etätyöhön ja -opiskeluun sekä muuhun erittäin aktiiviseen netin käyttöön kaikille kodin laitteille.

S-etukortin haltijat saavat Elisan kiinteistä laajakaistaliittymistä myös S-bonuksia. Elisa kodin netti -asiakkaana voit myös hankkia tuplakaistan liikkuvalla laajakaistalla varustettuna 10 euron lisähintaan kuussa. Elisalla on saatavilla myös useita mobiililaajakaistoja alueille, jotka eivät tue valokuitu- tai kaapeliyhteyttä. Laajakaistan voi varustaa myös Elisa Viihde -paketilla, josta löytyy kolme eri tasoa: Elisa Viihde (sisältää 2 viikon ilmaisen kokeilujakson), Elisa Viihde Premium ja Elisa Viihde Premium + Elisa Viihde Viaplay.

Elisa laajakaista tarjoaa kotitalouksien lisäksi nettiliittymiä myös taloyhtiöihin. Voit tarkistaa Elisan kotisivuilta, mitä taloyhtiölaajakaistoja kyseinen operaattori tarjoaa omaan postiosoitteeseen. Jos taloyhtiössä ei ole vielä laajakaistaa, tarjouspyynnön voi jättää suoraan Elisan kotisivuilla. Muista kuitenkin kilpailuttaa myös muut taloyhtiölaajakaistat parhaimman tarjouksen löytämiseksi!

DNA laajakaista

DNA laajakaistalla tarkoitetaan DNA:n verkossa kulkevaa kiinteää laajakaistaa. Voit tarkistaa DNA kiinteän laajakaistan saatavuuden syöttämällä kotiosoitteesi DNA:n kotisivuilla, jonka jälkeen järjestelmä kertoo, millaisia vaihtoehtoja DNA:lla on tarjottavana kyseiseen postiosoitteeseen.

DNA kiinteä laajakaistaliittymät ovat tällä hetkellä:

  • DNA kiinteä Valokuitu Plus 200M

200 Mbit/s nettiyhteys, joka sopii yli 5 laitteen samanaikaiseen käyttöön.

  • DNA kiinteä Valokuitu Plus 400M

400 Mbit/s nettiyhteys, jopa sopii yli 10 laitteen samanaikaiseen käyttöön.

  • DNA kiinteä Valokuitu Plus 1000M

1000 Mbit/s nettiyhteys, joka sopii kaikkien kodin laitteiden samanaikaiseen käyttöön kotitalouden koosta huolimatta.

Mikäli asut DNA:n laajakaistaverkon alueen ulkopuolella, voit kokeilla DNA:n 4G- tai 5G-verkolla varustettua liikkuvaa laajakaistaa. DNA:n valokuituliittymistä poiketen liikkuvan laajakaistan kuuluvuus yltää kaikkialle Suomeen.

Telia laajakaista

Telia laajakaistalla tarkoitetaan Telian omassa verkossa kulkevaa kiinteää laajakaistaa. Voit tarkistaa Telia kiinteän laajakaistan saatavuuden syöttämällä kotiosoitteesi Telian kotisivuilla, jonka jälkeen järjestelmä kertoo, millaisia vaihtoehtoja Telialla on tarjottavana kyseiseen postiosoitteeseen. Aikaisemmin Telia on kulkenut nimellä Sonera, mutta laajakaista kulkee tänä päivänä Telian nimellä.

Telia kiinteät laajakaistaliittymät ovat tällä hetkellä:

  • Telia yhteys kotiin M

50 Mbit/s nettiyhteys tukee 1–2 laitetta samanaikaisesti. Sopii leffojen ja tv-sarjojen satunnaiseen suoratoistoon.

  • Telia yhteys kotiin L

100 Mbit/s nettiyhteys tukee 2–3 laitetta samanaikaisesti. Sopii leffojen ja tv-sarjojen aktiiviseen suoratoistoon.

  • Telia yhteys kotiin XL

200 Mbit/s nettiyhteys tukee 3–5 laitetta samanaikaisesti. Sopii aktiiviseen suoratoistoon ja vaativaan pelaamiseen.

  • Telia yhteys kotiin XXL

1000 Mbit/s nettiyhteys tukee kaikkia kodin laitteita samanaikaisesti. Sopii erittäin vaativaan päivittäiseen käyttöön koko perheelle.

Mikäli asut Telian kiinteän laajakaistaverkon ulkopuolella, voit tilata Telialta myös liikkuvan laajakaistan eri nopeuksilla varustettuna. Valokuitu- ja kaapeliliittymien lisäksi Telia tarjoaa asiakkailleen hybridiliittymiä, 5G-liittymiä ja 4G-liittymiä.

Moi laajakaista

Edellä mainittuja operaattoreita tuoreempi Moi-operaattori ei ainakaan tällä hetkellä tarjoa vielä kiinteää laajakaistaa suomalaisiin kotitalouksiin tai taloyhtiöihin. Operaattorilta voi kuitenkin hankkia liikkuvan laajakaistan:

  • Rajaton 4G

Joko 100 Mbit/s tai 300 Mbit/s rajattomalla nettiyhteydellä varustettu liikkuva laajakaista

  • Rajaton 5G

300 Mbit/s, 600 Mbit/s tai 1000 Mbit/s rajattomalla nettiyhteydellä varustettu liikkuva laajakaista.

FAQ: Laajakaista

1. Mikä on kiinteä laajakaista?

Kiinteällä laajakaistalla tarkoitetaan nopeaa ja avointa nettiyhteyttä, joka toimii antennipistokkeen tai modeemin kautta. Nimensä mukaisesti kiinteä laajakaista toimii kiinteänä vain siellä, minne se on asennettu.

2. Mistä tietää onko taloyhtiössä laajakaista?

Voit selvittää suoraan isännöintsijän kanssa, onko taloyhtiössä valmis laajakaista ja minkälaista yhteyttä se käyttää.

3. Miksi laajakaista vertailu kannattaa?

Laajakaista vertailun ansiosta löydät aina markkinoiden kilpailukykyisimmällä hinnalla varustetun laajakaistaliittymän, joka sopii hinta-laatusuhteeltaan juuri sinun tarpeisiisi.

4. Millaisia laajakaistatyyppejä on olemassa?

Erilaisia laajakaistatyyppejä on useampia. Valokuitu- ja kaapeliyhteydet tarjoavat kaikkein nopeimmat yhteydet, mutta laajakaistaa hankittaessa tulee ennen kaikkea kiinnittää huomiota siihen, millaisia laajakaistavaihtoehtoja omalla kotipaikkakunnalla on yleisesti ottaen saatavilla.

5. Mihin seikkoihin laajakaistan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

Laajakaistan valintaan vaikuttaa kotitalouden sijainnin lisäksi kaksi tärkeää seikkaa: kotitaloudessa asuvien henkilöiden määrä sekä laajakaistan pääasiallinen käyttötarkoitus.